Utoljára a világ körül a Queen Elizabeth 2

Utoljára a világ körül a Queen Elizabeth 2
Utolsó világ körüli útjára indult a brit luxushajó, a Queen Elizabeth 2 – a világ leghíresebb óceánjárója vasárnap futott ki Southamptonból.

A későbbiekben a hajó Dubai nevezetességénél, a mesterséges Pálma Szigetnél „köt ki”, ahol ötcsillagos szállodává alakítják át. A Queen Elizabeth 2-t 1967-ben II. Erzsébet brit uralkodó avatta fel. Az óceánjáró a Cunard line hajózási társaság 168 éves történetében a leghosszabb ideig szolgáló hajó volt. A valamivel több mint négy évtized során az óceánjáró 25 világ körüli utat tett meg, s több mint nyolcszázszor szelte át az Atlanti-óceánt. A 294 méter hosszú, 70 ezer tonnás Queen Elizabeth 2 fedélzetén egyszerre 1778  utas és ezerfőnyi személyzet tartózkodhat. A hajó vízre bocsátása óta összesen 2,5 millió utast szállított.

Megvették

Tavaly a Queen Elizabeth 2-t ötvenmillió fontért vásárolta meg a dubai kormány befektetési holdingja, a Dubai World. A Queen Elizabeth 2-vel egyidejűleg futott ki vasárnap első útjára az angliai kikötőből a Cunard hajózási társaság legújabb óceánjárója, a 300 millió fontos költséggel megépített Queen Victoria, amelyet decemberben avatott fel Camilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös felesége. Az új óceánjáró helyettesíti majd a transzatlanti járatokon a Queen Elizabeth 2-t. A két hajó együtt szeli át az Atlanti-óceánt, s New Yorkban köt ki.