Utólag is kizártak öt érettségizőt

Akt.:
Utólag is kizártak öt érettségizőt
Szerdán, dél körül már elérhetőek voltak az érettségi eredmények a bacalaureat.edu.ro honlapon. Megyénkben újabb öt fiatalt zártak ki, miután megtekintették a vizsgákon készült felvételeket.

Az óvások előtti átmeneteli arány Bihar megyében közel egy százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, ezúttal 69 százalék, ez egyúttal közel két és fél százalékkal kisebb az országos átlagnál, mely 71,4 százalék. Kérdésünkre Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta: részben elégedett, de teljesen csak akkor lesz, ha túllépjük az országos átlagot. Mégis, szép eredmények is születtek és látszik a javulás tavalyhoz képest, ez valószínűleg az akkori érettségit követő intézkedéseknek is köszönhető. A diákok komolyabban vették az érettségi előtti felkészítést és a tesztérettségin is jobb volt a részvétel, mint az elmúlt években.

Mint arról beszámoltunk, a vizsgák során öt érettségizőt zártak ki, kit azért, mert másolni próbált, kit azért, mert nem adta le a telefonját. Amint a tanfelügyelőség közleményéből kiderül, a vizsgákon készült felvételek megtekintését követően újabb öt diákot zártak ki. A főtanfelügyelőtől megtudtuk: mind az öten az élesdi Alexandru Roman Műszaki Kollégiumban létesült vizsgaközpontban érettségiztek, két külön osztályteremben. Mindegyik központ vizsgabizottságának kötelessége volt szúrópróbaszerűen átnézni a felvételeket a vizsgákat követően, ha pedig valami gyanúsat észlelt, ellenőriznie kellett az összes felvételt. Mind az öt eset ugyanazon a napon történt, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írt írásbeli vizsga során: a felvételeken látszott, hogy a diákok kommunikáltak, piszkozatokat cseréltek. Megtudtuk: az is látszott, hogy a felügyelő tanárok épp másfelé néztek, őket nem terheli felelősség a történtekért.