Útlevelek – száz éve és most

Útlevelek – száz éve és most
Száz évvel ezelőtt született meg az első hazai törvény, mely útlevelekkel kapcsolatos szabályozást tartalmaz – ennek tiszteletére kiállítást is szerveztek a Bihar megyei útlevélszolgálatnál.

 

 

Florian Butuc, a szolgálat megyei vezetője rövid történelmi áttekintést nyújtott a hétfői sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, az útlevél, mint fogalom, már korábban is létezett, azonban használatáról I Károly adott ki először királyi dekrétumot, 1912 március 19-én. Az első útlevelek 9×13 centiméteresek voltak és húsz számozott oldalból álltak. Három, hat, vagy tizenkét hónapig voltak érvényesek és ettől függően 3, 5, vagy 10 lejbe kerültek.

A gazdasági körülmények változása nyomán 1927-ben már 500 lejbe került egy útlevél. A határtól legfeljebb 15 kilométerre lakók kérésre úgynevezett határátlépési jegyeket kaptak, melyek öt napig voltak érvényesek.

 

A jelen

 

Ami pedig napjainkat illeti: 2010 május 14-e óta vezették be nálunk is az elektronikus útlevelet „annak dacára, hogy egyes körök ellenezték”, hangzott el. Míg kezdetben a lakosok túlnyomó többsége a hagyományos, ideiglenes útlevél mellett döntött, ma már az arány fordított, s az igénylők túlnyomó többsége az elektronikus okiratot választja, mely egy sor plusz biztonsági elemet tartalmaz. Tavaly Bihar megyében 20.507 kérvényt regisztráltak, amelyek közül 11.873 vonatkozott elektronikus útlevélre. 644 esetben állítottak ki útlevelet külföldi lakhellyel rendelekző román állampolgároknak, s 79 személy kérvényezte, hogy külföldön bejegyzett lakhelyét hazaira változtathassa. Tavaly egyébként február 28 és március 11 között közvéleménykutatás is zajlott Bihar megyében, melyen belül 100 személy töltötte ki az ürlapot. A megkérdezetttek 65%-a azt nyilatkozta, hogy az elektronikus útlevél kiállítási ideje megfelelő, s 17% pedig azt, hogy túl hosszú. 98%-uk elégedett az útlevélszolgálat munkatársainak tevékenységével, 97% szerint udvariasak és előzékenyek az itt dolgozó hivatalnokok.

 

Kiállítás

 

Gavrilă Ghilea prefektus elmondta: Bihar megyében igyekeznek a legjobb körülményeket biztosítani az útlevélosztályon, ő is figyelemmel követi, hogy minden rendben megy-e az útlevelek kiállítása körül. Ezidáig nem voltak gondok. Később gratulált mindazoknak, akik e szolgálaton belül fejtik ki tevékenységüket.

A kerek évforduló tiszteletére a jelenlévők egy régi útlevelekből összeállított kiállítást is megtekinthettek. A legrégibb, huszadik század eleji dokumentumokról pedig egy fénymásolatokat tartalmazó katalogus készült.

 

Neumann Andrea

Címkék: ,