Útjára indul a segélyszállítmány

Az adományok nagy része tartós élelmiszer, de ruha és tisztálkodószer is érkezett
Az adományok nagy része tartós élelmiszer, de ruha és tisztálkodószer is érkezett
Szatmár megye — A hó okozta gondok enyhítésére tett erőfeszítésekből a szatmáriak is kivették bőven a részüket. Február 16–án, reggel indítják útnak az összegyűlt adományt Szatmárnémetiből Aranyosgyéresre, az ott található katonai reptérre.

 

 

Az utóbbi hetekben lehullott nagy mennyiségű hó Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi megyékben több ezer embert elzárt a külvilágtól. A bajba jutott emberek megsegítésére Szatmár megye kormánybiztosi hivatala, a Szatmár Megyei Tanács, a romániai Vöröskereszt szatmári fiókszervezete közös szervezésében tartós alapélelmiszereket és pénzadományokat gyűjtöttek Szatmárnémeti több pontján. Ilyen gyűjtőpont volt a Petőfi Sándor utcai található katonai körlet is, ahol az utóbbi napokban estig várták az adományozókat. Bár csak néhány nap állt rendelkezésére a megye lakosságának arra, hogy tettekben is kifejezze együttérzését a bajba jutott honfitársaival, de ez a kevés idő is elég volt arra, hogy bizonyítsák segítőkészségüket.

 

Élelmiszer, ruha

 

A február 15–én, a délelőtti adatok szerint 5167 kilogramm élelmiszer gyűlt össze: csomagolt száraz bab, búzaliszt, kukoricaliszt, konzervek (hús, bab, hal), napraforgóolaj, ásványvíz, üdítőitalok, édesség, makaróni és egyéb száraztészta, tea, margarin, lekvár, pástétom. A körletbe 100 magánszemély és több kisebb–nagyobb cég látogatott el, ahol egy külön erre az akcióra nyitott nyilvántartásba jegyezték fel az adományozó nevét, az általa hozott tétel megnevezését. Ottjártunkkor láttunk ruhaneműt tartalmazó zsákokat, szappant, mosóport és mosogatószert is – ezeket szemmel láthatólag egyszerű emberek vitték. Február 16–án, délelőtt útnak induló szállítmányhoz csatolják a romániai Vöröskereszt szatmári fiókszervezete ún. “élelmiszerbankjában” és a székházban összegyűjtött tartós élelmiszereket is. Csütörtökön reggel 6 órától kezdik el a szállítmányt teherautókra pakolni, a tervek szerint 8.30 órakor indul el a konvoj célállomása, Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) felé. Az itt található katonai reptérről juttatják el a segélyt a hó fogságában rekedt, nélkülöző családoknak.

Karikás Enikő