Útépítés és útfelújítás egyszerre

Akt.:
Útépítés és útfelújítás egyszerre
A nagyváradi gyorsforgalmi út kivitelezését ért kritikák kapcsán a munkálat projektmenedzsere leszögezte: egyes szakaszokon a már meglévő infrastruktúrához kell hozzáigazítani az útfelújítást.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a Nagyváradon épülő gyorsforgalmi út környékén lakók a kivitelezés súlyos hiányosságait jelezték. Sava Annamáriával, a munkálat projektmenedzserének segítségével jártuk végig a gyorsforgalmi utat, hogy magyarázatot kapjunk e kritikákra. Többen kifogásolják azt, hogy egyes helyeken rendkívül keskeny, alig ötven centiméter széles a járda, ráadásul a Hegyesi Márton (Teodoroiu) utcán még ezeken a keskeny járdákon se lehet haladni, hiszen villanyoszlopok vannak a járdára téve, tehát a gyalogosoknak gyakorlatilag le kell majd menniük a közútra. Ennek kapcsán Sava Annamária leszögezte, hogy a gyorsforgalmi út építésének Hegyesi Márton utcára eső szakasza valójában nem útépítési munkálat, hanem egy meglévő utcának a felújítása. Ez azt jelenti, hogy az utcán már meglévő közmű infrastruktúrához kellett igazítani az utcafelújítást. Mint mondta, a kivitelezés során meg kellett tartaniuk a közút hét méteres szélességét, ezzel magyarázható az, hogy van, ahol szélesebb, van, ahol pedig keskenyebb a járda. Felhívta a figyelmet viszont arra, hogy korábban a Hegyesi Márton utca több szakaszán egyáltalán nem volt járda, most viszont mindenhol van. Hozzátette, hogy egyelőre a vasúti sínek felőli oldalon nem alakítanak ki járdát, de amint elkészül – várhatóan jövőre – a gyorsforgalmi útnak a vasútállomás területén haladó szakasza is, akkor a sínek felőli oldalra is építenek járdát. A gyalogos közlekedést valóben nehezítő villanyoszlopok tekintetében Sava Annamária leszögezte: az Electrica vállalat határozta meg azt, hogy mely villanyoszlopokat lehet elbontani, és csak azokat az oszlopokat cserélték ki, amelyek már rossz állapotban voltak.

ut2

Szintkülönbségek

További kifogás volt az, hogy túl nagyok a szintkülönbségek a házak és az út között, aminek következtében van ahol felfelé, máshol pedig lefelé vezető lépcsőkön lehet a házakat megközelíteni. Mint Sava Annamária kifejtette, ez így volt eddig is, és a kivitelezést úgy oldották meg, hogy akiknek magasabban van a házuk, azokhoz a járda mellől lépcsőt építenek, míg uóbbi esetben éppen a lakók kérésére hagytak egy kis szabad részt a közút és a házak között, ugyanis az eredeti tervben az szerepelt, hogy az utat egészen a házak faláig építik ki. „Vagyis mi igazítottuk a kivitelezési tervet a lakók igényeihez” – jelezte a projektmenedzser. Kérdésünkre válaszolva Sava Annamária elmondta, hogy miután megnyitják az utat, már nem lehet parkolni sehol az út mentén. „Az út mentén lakók kilencvenöt százalékának van garázsa, nekik nem lesz gondjuk a parkolással” – tette hozzá. A környéken lakók kifogásolják azt is, hogy a vízelvezető csatornák rosszul vannak megépítve, ezért a víz megáll az úton. A projektmendezser elmondta: tudomása szerint egyetlen helyen gyűlt össze a víz az úton, de ezt hamar és könnyen ki lehet javítani.

Mi zajlik jelenleg…

Jelenleg az Izvorului és a Teodor Nes utcák kereszteződésénél dolgoznak, ugyanakkor munkálatok zajlanak az Ipatescu, a Dimitrie Anghel és a Caisolor utcák kereszteződésében is, ahol egy körforgalmat alakítanak ki. Ebbe a körforgalomba fut majd be – amikor megépül – a vasútállomáson haladó útszakasz is. Az út többi szakszán a végső simítások zajlanak, és még le kell önteni az út teljes hosszában a végső aszfaltréteget. Ez utóbbi munkálat egy nap alatt elvégezhető, de csak kedvező időjárás esetén lehet hozzálátni – jegyezte meg Sava Annamária.

ut3

A vasúti szakasz

„A CFR (a Román Államvasutak – szerk. megj.) megrúgta a bokánkat” –fogalmazott a projektmenedzser annak kapcsán, hogy az állami vasúttársaság még mindig nem adta át a városnak azt a területet, ahol a gyorsforgalmi út 660 méternyi szakasza épülne. „Ezt a szakaszt jövőre fogjuk megépíteni, mert kormányhatározatra van szükség a terület átadásához. Nem számítunk arra, hogy a CFR nem fogja átadni a városnak ezt a területet, hiszen az országban máshol is volt példa ilyen területátadásokra” – fogalmazott a projektmenedzser. Amíg a hiányzó útszakasz nem épül meg, addig a forgalmat a Hegyesi Márton utcáról a már meglévő utcákra, tehát a Depoului és a Constantei utcákra vezetik. Sava Annamária kifejtette: a mostani útépítési projekt a Prezan híd és a Teodor Nes híd közötti szakaszra vonatkozik, amely egy Románia-Magyarország határon átívelő pályázat keretében épül meg. A projekt költségeinek 56,18 százaléka a helyi önkormányzat hozzájárulása, a másik 43,82 százalék pedig EU-s finanszírozás. Hozzátette, hogy az állomás területén lévő 660 méternyi szakasz jövőre fog megépülni teljes mértékben helyi költségvetési forrásokból. Kérdésünkre válaszolva Sava Annamária leszögezte, hogy nem fenyeget az a veszély, hogy az Unió visszakérje az útépítésre adott támogatást, ugyanis a munkálatoknak immár több mint 80 százaléka elkészült. Végezetül hozzátette, hogy már készül a gyorsforgalmi út következő szakaszára vonatkozó projekt. Ez a szakasz a Teodor Nes hídtól a Real bevásárlóközpont melletti körforgalomig fog vezetni. Valószínűleg a Szektoriális Operatív Programon keresztül fogják finanszírozni ezt a munkálatot.

Pap István