Utcára a lomokkal!

Utcára a lomokkal!
Szatmárnémeti — Idén április 19.–én lesz elektronikai hulladékgyűjtés. A tavaly 7606 kiló hulladékot gyűjtöttek össze.

A tavalyi országos gyűjtési akció során összesen 7606 kiló elhasználódott elektronikus hulladéktók szabadultak meg a szatmárnémetiek. Az idei évben megismétlődik az akció, így április 19.–én bárki kiteheti háza, illetve tömbháza elé a felesleges elektromos készülékeket és elszállítják azt.

Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter, szerint a tavalyi évben megszervezett gyűjtési akció sikeresnek mondható. Idén azért ezen a dátumon kerül megrendezésre a gyűjtés, mert a lakosság nagy része, ilyenkor, az ortodox húsvét előtt végzi el a tavaszi nagytakarítást, így vélhetően előkerülnek majd a felesleges készülékek is — nyilatkozta a miniszter.

Bővülni fog

Az akcióban összesen 110 romániai város vesz majd részt, vagyis több mint húszezer ember. A városok nagy részében van speciális, elektronikus hulladékbegyűjtő. Szatmárnémetiben, a 14–es lakónegyedben van elektromoshulladék begyűjtő, ahol a leadott elekrtonikai hulladékot alkatrészekre bontják, alapanyaguk szerint csoportosítják, ez után pedig, ha egy szállítmányhoz elegendő mennyiségű gyül össze, elszállítják azt Bukarestbe vagy Konstancára. Hétköznapokon bárkitől díjmentesen átveszik itt a régi készülékeket.

A jövőben valószínűleg vidéken is fogják gyűjteni az elektronikai cikkeket. Előreláthatóan már ez év őszén a falvak és a húszezer lakosnál kisebb városok is részt fognak venni az akcióban.