Utcai raktározás – csak engedéllyel!

Utcai raktározás – csak engedéllyel!
Bihar megye – Érmihályfalván nagyszabású beruházás zajlik, ami az ivóvíz és szennyvízhálózat kiépítését jelenti. A lakosok is hozzájárulhatnak a munka zavartalan(abb), gyors(abb) kivitelezéséhez – ha nem gátolják azt.

Az ivóvízhálózat és a szennyvízhálózat kiépítésének segítésére kérjük a város lakosait, hogy ne tároljanak az utcákon építkezési anyagot, tűzifát, járműroncsot, törmeléket, mert ezzel lassítják a munkát, kéri hírportálunkon keresztül is az érintettektől Ovidiu Indrie. A Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi szakembere hozzátette: építkezési anyagokat és tűzifát  egyébként indokolt esetben és engedély birtokában lehet az utcán tartani, szemetet, hulladékot nem.

Engedély, egyeztetés után

Az engedély kiadása ingyenes, és csupán 1–2 órát vesz igénybe. Ezt is csak azért, mert az engedély kiadója előzetesen egyeztet a beruházás kivitelezőjével, hogy az adott helyszínen mikor kerül sor ásási munkára, ennek figyelembevételével ad felhatalmazást, elkerülendő a későbbi kellemetlenséget. (Volt rá példa, hogy a spontán lerakott építkezési anyagot órákon belül el kellett tüntetni, mert érkezett az árokásó erőgép.) Az engedély kiváltása tehát nem kerül pénzbe, viszont az utcán tárolás nem olcsó mulatság, az első 5 ingyenes nap után 3 lejbe kerül /nap / lapméter. Ezzel a viszonylag magas díjszabással a rend fenntartását kívánják ösztönözni. Az építkezési engedély nem azonos, és nem foglalja magába sem a tárolási engedélyt, hívja fel nyomatékosan a figyelmet Ovidiu Indrie.

Szemetet a szeméttelepre

Az említett rend fenntartásához az önkormányzat ellenőrzésekkel is hozzájárult, de a jóindulat bizonyítékaként nem büntetéseket szabtak ki, hanem az ingyenes öt nap leteltét figyelembe vevő számlákat állítottak ki. Ennek látható eredményei voltak az Arany János, a Wesselényi Miklós, vagy éppen a Mester utcán – a város különböző pontjain. Hulladékot, szemetet semmilyen körülmények között nem szabad közterületen tárolni, annak a szeméttelepen a helye. Már mint a kijelölt szeméttelepen, és nem a szőlődombok tövében, szántóföldek végében, beépítetlen telkeken…

 

Rencz Csaba