Utcafelújítások zajlanak Nagyváradon

Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere
Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere
Tizenkilenc nagyváradi utca felújítása zajlik a nyári hónapokban: egy kivételével mindegyik utca Őssi lakónegyedben van. A csütörtöki nap folyamán terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere.

Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere a városban zajló utcafelújításokról beszélt az újságíróknak. Először a Magurei utcára vitte ki az újságírókat, ez az egyetlen, amelynek felújításával már teljesen el is készültek, a munkálatot a jövő héten veszik át. A többi tizennyolc utcán jelenleg is dolgoznak, mindenhol kicserélték a csatorna és vízhálózatot, valamint a gázvezetékeket, ez utóbbiakat azért, hogy a későbbiek során, ha a lakók rá akarnak csatlakozni a gázhálózatra, ne kelljen feltörni az utcát. Kiépítik továbbá az esővízelvezető sáncokat és a járdákat is.

A polgármesteri hivatal által kiadott tájékoztató szerint a következő utcákon folyik utcafelújítási munkálat a már említett Magurei utcán kívül: Govorei, Pelinului, Salciei, Clopoteilor, Carasului, Constantin Mille, Oltetului, Ecaterina Varga, Gh. Titeica, Lincoln, Argesului, Sirenei, Copacilor, Verii, Cerbului, Vasile Parvan, valamint a Thököly (Ghioceilor) parknak a Trotusului és Bolcas utcák közötti szakaszán. Florin Birta hozzátette, hogy a Buzaului utcán felfüggesztették a munkálatokat, ott először a fűtéscsöveket kell kicserélni. Az utcafelújítási munkálatok kivitelezési határideje kettő és három hónap között változik, de mint Birta megjegyezte, augusztus végére várhatóan minden munkálat befejeződik. A tizenkilenc utca felújításának összköltsége áfa nélkül 6,1 millió lej.

Régi és új

Arra az újságírói kérdésre: mi lesz a többi, még leaszfaltozatlan nagyváradi utcával, Florin Birta azt válaszolta, hogy a mostani munkálatok befejezése után még tizenöt aszfaltozatlan utca marad azon a környéken, melyek közül nyolc az utóbbi időben kialakult Veteranilor negyedben van. Nagyváradon összesen mintegy 250 leaszfaltozatlan utca van még, mondta, ezek egy része a régi városrészben, egy másik része pedig a dombvidéken van. Florin Birta aláhúzta, hogy a város az elkövetkező években uniós forrásokat kíván lehívni a dombon lévő utcák aszfaltozására, mert a helyi költségvetésből a régi városrész még leaszfaltozatlan utcáit akarják modernizálni. Ugyancsak kérdésre válaszolva Birta elmondta, hogy a város saját költségvetéséből mintegy negyven-ötven utcát tud leaszfaltozni évente, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a város terjedése és fejlődése okán újabb és újabb utcák keletkeznek, mindazonáltal a város főként a régi városrészek utcáinak aszfaltozását kezeli prioritásként.

Aluljáró

Az alpolgármester és az újságírók kilátogattak az épülő gyalogos aluljáróhoz is, amely a vasúti sinek alatt haladva az Oncsa telepi Secarei utcát köti majd össze a Püspöki (Stefan cel Mare) úttal. A helyszínen, a Püspöki úti MOL kút mögött Birta kifejtette, hogy erre a beruházásra két okból van szükség: egyrészt azért, hogy megkönnyítsék az Oncsa telepen lakók bejutását a városba, másrészt pedig a gyalogosok biztonsága érdekében, hiszen a gyalogosok mindmostanáig kénytelenek a vonatsíneken átmenni, ami balesetveszélyes. A munka két héttel ezelőtt kezdődött el, és Birta elmondása szerint kilenc hónap alatt végez vele a kivitelező Abed Nego cég, amely 1,4 millió lejes költségvetésből építi meg a gyalogos aluljárót, amely 2,5 méter széles lesz, és ami fontos, nem kell majd lépcsőn lemenni, az aluljárót ugyanis úgy építik meg, hogy a járószinttel egy magasságban legyen.

Pap István