Utca- és épületavató Mihályfalván, újabb ígéretekkel

Ünnepélyes szalagátvágás a Betheln Gábor utca elején
Ünnepélyes szalagátvágás a Betheln Gábor utca elején
Ezekben a hetekben legalább 8 – 10 magyarok (is) lakta településen zajlanak útfelújítási, aszfaltozási munkák, nyilatkozta Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke Érmihályfalván, ahol avatóünnepségeken vett részt szerda délután.

Pár héttel ezelőtt az érmihályfalvi Vörösmarty Mihály (részben) és Hunyadi János utcák felújítását követő avatóünnepségen vett részt Pásztor Sándor, a Megyei Tanács elnöke. Nagy visszhangot váltott ki (a lapunkban megjelent cikk és fotó nyomán), hogy akkor a viszonylag szokatlan hordógurításos „módszerrel” avattak, ami szerda délután nem volt, ezúttal „csak” avatószalagot vágott az MT-elnök és Nyakó József polgármester annak a Bethlen Gábor (Kopasz) utcának az elején, mely a főtér déli végéből nyílik, s melyet a felújítás után már birtokba vettek a lakosok, most egy rövid ünnepségre került sor. A beruházással kapcsolatban Nyakó József lapunknak elmondta: 470 méter hosszú utcáról van szó, a felújításnak már sokkal korábban be kellett volna fejeződnie. „Először a csatornázást kellett elkészíteni, ami szintén elég vontatottan zajlott, azt követte az úttest modernizálása. A 370 ezer lejes beruházás másfél évig készült, ami elég hosszú idő, ám olyan kivitelezővel hozott össze bennünket a sors, akiről úgy tűnt, mintha nem lenne szüksége a pénzre… De végül elkészült és ünnep nekünk ez a nap, hiszen ünnep az, ha sikerül valamit megvalósítanunk, mindenki örömére, jelezve a város fejlődését. A szükséges összeghez a Megyei Tanács révén jutottunk hozzá, ami mutatja: jót tesz nekünk, hogy megyei tanácselnökünk van”.

Az egész megyében

A polgármester és Pásztor Sándor végig is sétált az utcán, utóbbi ezt követően a következőket nyilatkozta lapunknak: „Pár hét múltán újra Érmihályfalván találkozhatunk, újabb utcát sikerül átadni, megjegyzem, sok a teendő még a városban. Mi a lehetőségeinkhez mértem minden évben segítünk abban, hogy egy pár utca felújítása elkészülhessen. Míg végigmentünk a most felavatott szakaszon, a polgármesterrel megbeszéltük az ez évi terveket, reményeink szerint a következő hónapokban újabb pénzforrások jutnak Érmihályfalvára a Megyei Tanácstól utcafelújításra, amelyek szintén komplex munkálatok lesznek, hiszen újra csatornázással kell kezdeni, miközben újabb utcák tervezése zajlik, tehát idén és jövőre újabb utcák rehabilitálására lehet számítani. Egyébként ezekben a napokban járom a megyét, hogy minden ilyen típusú munkálatot személyesen lássak. Például most Szenjobbról jöttem, ahol a település teljes területét sikerült újraaszfaltozni, de dolgozunk Tótiban is, reméljük, hogy pár héten belül készen lesz Árpád környéke, majd tovább megyünk Feketebátor irányába, de említhetném Bályokot is, ahol pár hete átnéztük a teendőket és teljes felújítás lesz a bályoki bekötőúton is, de sorra kerül Feketeerdő is. Összesítve tehát legalább 8–10 településünket fognak érinteni olyan aszfaltozási, útfelújítási munkák, melyek pozitív irányba fogják változtatni a települések arculatát.”

Újabb avató következett, ezúttal a főtér északi sarkán, pontosan a Mester utca 1. szám alatti háznál. A város egyik emblematikus épületének felújításáról, pontosabban annak megkezdéséről annak idején beszámoltunk, az azóta befejeződött. A helyiek az eltelt hetekben „kalapos ház”-ként kezdték emlegetni az épületet, utalva a rá került széles ereszes tetőzetre. A ház az 1898-ban alakult helyi Kereskedelmi és Iparbank Rt. székhelye volt (ezt táblán örökítették meg), az épület eredeti állapotát egy korabeli képeslap alapján az egyik utcai ajtón lehet megtekinteni. Az udvar felőli kapunál újra Nyakó Józsefre és Pásztor Sándorra várt a szalagvágás örömteli feladata. Az épületben működik a Fogyatékkal élő Felnőttek Társadalmi Beilleszkedését Szolgáló Központ helyi kirendeltsége, mely 2013-ban, egy témába vágó projekt keretében kezdte meg működését, kurzusok szervezésével és az érintettek ügyeinek intézésével foglalkozva. A Helyi Tanács hónapokkal ezelőtt megszavazta, hogy a központ használatába adnak (mivel az épület az önkormányzaté) újabb helyiségeket, hogy az kiterjeszthesse tevékenységét. Az avatóünnepség résztvevőit Tóth-Gardó Gertrúd, a központ vezetője fogadta a használatban lévő helyiségekben, vázolva, milyen terveik vannak. Elmondta: a jelenlegi, említett projekt idén ősszel „kifut”, egy újabb keretében megtartanák, illetve kiszélesítenék a szolgáltatási palettát, ehhez kellenének az újabb helyiségek.

Több szakember alkalmazását szeretné elérni az intézmény megyei vezetőinél, így lenne például pszichológus, szociális asszisztens, ergoterapeuta. Tóth-Gardó Gertrúd (aki maga gyógytornász) a vendégeket végig is vezette a rendbetételre váró helyiségeken, melyek láttán Pásztor Sándor megígérte: pontosan még nem tudja miként, vagy az önkormányzaton, vagy az intézmény megyei központján keresztül, de meg fogja találni a megoldást arra, hogy a Megyei Tanács támogatást adjon a felújításra, hiszen igen szükséges beruházásról van szó, mely az egész környék érintettjeit kiszolgálná. Erre kezet is adtak, azt is megígérve egyúttal, hogy a reménységek szerinti nem túl távoli avatóünnepségen újra találkoznak.

Rencz Csaba