Utazást könnyítő applikáció

Akt.:
Utazást könnyítő applikáció
Két napja már működik az a mobilapplikáció, ami Bihar megyében az engedéllyel rendelkező utasszállító járműveket igénybe vevők dolgát könnyíti meg.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy több mint egy évvel ezelőtt merült fel az ötlet. Először a megyében zajló közösségi közlekedést kiszolgáló járművek nyomon követése, illetve GPS-szel való ellátása került szóba. Több közvita is volt, tárgyalásokat folytattak a közlekedésrendészettel és a prefektúrával többek közt arról, mit jelent a kalózjáratok problémája. Végül tavaly valamennyi menetrendszerűen közlekedő, illetve a megyei önkormányzat által kibocsátott engedéllyel rendelkező buszt GPS-szel sikerült felszerelni. Két személyszállítási vállalkozással nem tudtak megegyezni, ezeknek visszavonták az engedélyét, megtették tehát az első lépéseket a szürke zónából való kilábaláshoz.
Az ígéreteiknek megfelelően ugyanakkor a következő szakaszban üzembe helyeztek egy olyan mobilapplikációt (BusBihor), melynek segítségével az utasok virtuálisan láthatják mindegyik viszonylatot, buszt, ezek rendszámát, a terepen való helyzetét, a megállók közti pozícióját, mikor és hogyan érkeznek meg az adott megállóba, gyakorlatilag valamennyi olyan információt, mely megkönnyíti az utazásukat.

Hangsúlyozta: természetesen nem gondolja azt, hogy a programnak köszönhetően sikerült teljesen felszámolniuk a kalózjáratokat, de azon vannak, hogy a jelenség visszaszoruljon, és az applikáció segítségével könnyen beazonosíthatóak a törvénysértők, hiszen ezek kívül esnek a rendszeren. Ugyanakkor 500 plakátot nyomtattak az applikáció népszerűsítésére, melyeket kifüggesztenek szerte a megyében ott, ahol megállnak a távolsági buszjáratok, valamint a polgármesteri hivatalokat is értesítik. Nem vonatkozik az alkalmazás a turisztikai irodák meghatározott desztinációjú különjárataira, valamint a megyeközi járatokra, de utóbbiak üzemeltetői is csatlakozni szeretnének. Perspektívában ugyanakkor arra törekszenek, hogy a főbb utazási csomópontokban (mint például Székelyhíd, Margitta, Élesd, Belényes, Nagyszalonta és Tenke) korszerű buszpályaudvarok legyenek, a menetrendet feltüntető, és a járatokkal kapcsolatos egyéb információkat jelző képernyőkkel.

Kalózok

Florin Indrieş rendőrtiszt üdvözölte a kezdeményezést, mert szerinte így a közlekedésrendészet is egyszerűbben és hatékonyabban tudja nyomon követni az engedéllyel rendelkező személyszállító vállalkozásokat. Azt ígérte: a kalózkodás felszámolása érdekében sűrűbben fognak ellenőrizni. Arról számolt be, hogy 2017 folyamán 17 olyan autónak tartották vissza a forgalmi engedélyét, melyeket illegális személyszállításra használtak, illetve 508 alkalommal szankcionáltak, 200-zal több esetben, mint egy évvel korábban.
Vlad Gaje, a Megyei Tanács szállításügyi osztályvezető azt mondta: 2013 óta az utasok száma napi 10 ezerrel csökkent, noha a járatok száma nőtt, illetve a kalózjáratokat igénybe vevők száma viszonylag állandó maradt, vagyis napi 5000 fő. Annak érdekében, hogy átláthatóbbá tegyék a törvényes keretek közt zajló személyszállítást a megyében, megalkották a bihortransport.ro honlapot, és a bemutatott mobilapplikációt.

A program 290 járműre alkalmazható, Bihar megyében 257 távolsági busz működik engedéllyel. A beruházás értéke közel 252 ezer lej, melyből 200 ezer lejbe került a GPS-berendezések felszerelése, és 52 ezer lejbe a 24 hónapra lízingbe vett mobilapplikáció.

Jelenleg átlagosan 25-30 ezer személy utazik naponta távolsági buszjáratokon a megyében.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .