Utazás Izland varázslatos vidékeire

Utazás Izland varázslatos vidékeire
Izland csodálatos helyeit csodálhatták meg azok, akik ellátogattak az EKE’91 Nagyvárad – Bihar soron következő előadására március 23-án.

 

Ismét zsúfolásig megtelt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumterme. Az érdeklődők Veres Kovács Attila református lelkipásztor előadásában a várad-olaszi gyülekezet izlandi kirándulását tekinthették meg egy vetített-képes bemutató keretén belül. A lelkipásztor elmondta, hogy ebbe a különleges országba egy kirándulást igen nehéz megszervezni, ezen kívül rendkívül drága, megjegyezte, hogy talán az arab sejkségben sincs ilyen drágaság. Először a szigetország földrajzáról és lakóiról mesélt Veres Kovács Attila. A sziget a színek és formák birodalma, gleccserek, vulkánok, gejzírek és a pónik hazája. Az Atlanti óceánban, fél úton Amerika és Európa között fekszik, a két távolodó tektonikus lemezen. A sziget felszínén ma is jól megfigyelhetők a két lemez távolodásának jelei, így nevezhetnénk a Föld laboratóriumának is, ahol jól nyomon követhetők a földtörténeti események.

 

Látnivalók

 

A 103 ezer négyzetkilométer területű szigeten 320 ezer fő él. A gyülekezet tagjai, akik ellátogattak Izlandba, először Keflavík városát tekinthették meg, hiszen e mellett van az ország egyetlen nemzetközi repülőtere. Útközben megcsodálták a Kék Lagúnát, amely világszerte ismert gyógyvizéről, évről évre egyre többen keresik fel. A kis csapat ezt követően érkezett meg a világ legészakibb fővárosába, Reykjavíkba, ahol számos érdekes látnivalót kerestek fel. Reykjavík nagyon közel fekszik az Északi-sarkkörhöz, így a tél közepén csak négy órára jön fel a nap, viszont nyár közepén nem sötétedik be. A kirándulók megnézték a Höfdi házat (Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov találkozójának helyszíne), az operaházat, a parlament épületét, Izland legnagyobb templomát, a Nemzeti Múzeumot és a séták során az északi fényt. A reykjavíki látnivalók után az Aranykörúton haladva megtekintették Izland többi szépségét, például a Geysir nevű gejzírt, ami négy-öt percenként, 45 méterre magas vízoszlopot lő fel, az Aranyvízesést, valamint a világ második legnagyobb gleccserét (9000 négyzetkilométer), a fjordokat, és Északon bálna lesen is részt vettek.

 

Nagy Noémi

Címkék: , ,