Utalvány jár oviba menésért

Utalvány jár oviba menésért
Furcsa módon lett törvény, és nem nagy pénz, de jár: 50 lejes utalványra jogosult, ha jár óvodába a gyereke. És helyenként más támogatásra is. A cél az oktatási rendszerből való kihullás csökkentése.

Érvényben van már a 2015/248-as számú törvény, amelyet tavaly év végén hirdetett ki az államfő. Ez a 3-6 év közötti gyerekek óvodába járatását hivatott elősegíteni, mégpedig úgy, hogy hogy havi 50 lejes utalványt kapnak azok a családok, amelyekben a gyerek be is van íratva és jár is oviba, és a család egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg a 284 lejt. A törvényt azért is vezették be, mert jelenleg a tanköteles életkorú gyerekek 18,5%-a hagyja ott az oktatási rendszert idő előtt, vagy be sem íratják oda – és ezt már az elejétől fékezni szeretnék.

Részletek

E program, valamint egy kiegészítő lehetőség ismertetése tájékoztató karaván révén most zajlik, és e karaván Váradra érkezett a múlt hét végén. A prefektúrán a települések vezetőinek és az óvodák képviselőinek tartottak eligazítást. Mint megtudtuk, az országban 111.000 gyerek lehet érintett a programban – Bihar megyében 101 településen 2672 potenciális kedvezményezett van. Eddig is létezett hasonló program, ezt egy civil szervezet, az OvidiuRo Szövetség futtatta, 2010 óta, főleg a szegényebb településen, vidéken, és azt is elérte, hogy az oktatási tárca partnerként csatlakozzon – ennek a mechanizmusát emelték most át, és iktatták törvénybe. Az OvidiuRo Szövetség programja tavaly év végéig 12 megye 43 településén volt elérhető – de most, hogy jogszabályba iktattak hasonlót, megpróbálják minden megyére kiterjeszteni. A szervezők szerint az első 5 évben 4000 gyereket sikerült ezzel bevinni az óvodai hálózatba, az ő 98%-ukat aztán iskolába is beíratták a szülei, közülük pedig „65% a mai napig eléggé jó jelenléti arányt mutat”.
A szervezet nem is tagadja, hogy ők maguk kezdeményezték a saját programjukon alapuló törvény megalkotását: összesen 19 honatya támogatását tudták megszerezni, a PSD-től, az ALDE-től, a PNL-től és a függetlenek közül, majd gond nélkül meg is szavazta a javaslatot a parlament. A szervezet most, a karaván során 10 megyében tanszercsomagokat is oszt, az állami költségvetésből fizetett, és immár állami programként futó utalványosdi mellé. Ugyanakkor – állítják – szintén az OvidiuRo Szövetség állja az utalványokat további 3000 olyan gyereknek az országban, „tarthatóbb megoldásig”, akik valamilyen okból nem tartoznak a szóban forgó törvény hatálya alá, pedig hasonló helyzetben vannak.

Kihez fordulhatnak?

A programban való részévételhez nyilvántartásba kell kerülni. Az idő idén rövid, ugyanis a polgármestereknek a támogatásban résztvevők számára vonatkozó becsléseket február 10-én továbbítaniuk kell. Felvettük a kapcsolatot a programért felelős bukaresti központtal, hogy válaszoljanak néhány alapkérdésünkre. Ott elmondták: maguk a szülők április 30-ig jelentkezhetnek – tehát elvileg a február 10-i becslés-küldési határidő után is jóval -, az adott település polgármesterénél kell leadniuk a kérvényt és a szükséges iratokat. A részletekről is ott kaphatnak tájékoztatást. Van honlap is: fiecarecopilingradinita.ro. Arra a kérdésünkre, hogy van-e válogatás, vagy minden jogosult meg is kapja a neki járó utalványokat, azt a választ kaptuk, hogy elvileg senkit nem lehet visszautasítani, aki a kritériumoknak megfelel. Érdeklődtünk arról is, hogy ha már egy civil szervezet programját törvényben iktatták, akkor kitart-e jövőre is és tovább is ez az egész program. A válasz szerint: „mi azt reméljük, igen”…

Szeghalmi Örs