Út a határon át: folytatják

Út a határon át: folytatják
Elkezdték a határon átvezető kerékpárút harmadik szakaszának építését, amely Váradon van. A közbeszerzési eljárásra egyetlen cég jelentkezett.

Van, ahol már szétrepedőben van (például a váradi ipari park környéki részen), máshol nem takarítják, így a szemétrétegen átkarikázva pont a bicikliúton kap gumidefektet a bicikli (például a Szentjános és Bors területén lévő részen), megint máshol a gyalogosok állandóan járdának használják (például Váradon, a Körös-parton haladó részen) – szóval a még csak kevéssel ezelőtt átadott szakaszokon is vannak gondok a kerékpárúttal. Ezzel együtt folytatják most az európai uniós támogatásból megvalósuló út váradi szakaszának építését. Mint az önkormányzat tudatta, a harmadik szakasz következik: 28-án aláírták ennek kivitelezési szerződését. A közbeszerzési eljárásra egyetlen cég jelentkezett: a Drumuri Orăşenești Rt. és a Drumuri Bihor Rt. társulása. Ez 1.367.970,61 lejes kivitelezési árajánlatot tett, ami TVA nélkül értendő. A most aláírt szerződés szerint szeptember 15-ig kell elkészülnie a szakasznak. A munka tegnap kezdődött meg. Ez a rész 8930 méter hosszú lesz, a borsi szakasszal teremti meg az összeköttetést.

Háttér

Még 2011 nyarán számoltunk be arról, hogy támogatást kaptak a vonatkozó projektre, és megkezdik az építést. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében az EU által támogatott projekt összköltségvetése 6,2 millió euró. Vezető partner Berettyóújfalu Város Önkormányzata, projektpartnerek Nagyvárad, Biharkeresztes, Mezőpeterd, Ártánd és Bors, támogatók pedig a Nagyvárad Metropolisz Övezet Egyesület, valamint Bojt és Bedő települések. A kerékpárút a legtöbb szakaszon az E60-as nemzetközi út mellett halad. A 35 kilométer hosszúságú kerékpárút közvetlenül Berettyóújfalu, Mezőpeterd, Biharkeresztes, Ártánd, Bors és Nagyvárad településeket érinti, indirekt módon pedig Bojtot, Bedőt és a metropolisz övezetet. Emellett létezik egy hosszabb bicikliút Nagyváradon is, ezt kötötték össze a határon áthaladóval. A kerékpárút Várad központjától kiindulva a Körös-parton vezet a Szováta utcai utolsó Q tömbházig, ahol jobbra fordul, és megy tovább a Dacia sugárúton és a Borsi úton. Romániában 13,8 km hosszú (Nagyváradon 8,3 km), Magyarországon pedig 21,2 kilométer hosszú.