Uszításnak nevezte a román elnök a székely autonómia-törekvéseket

Uszításnak nevezte a román államfő a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia-törekvéseit.

Traian Basescu a székelyföldi Kovászna városban tett látogatásakor úgy nyilatkozott: az SZNT-nek a Székelyföld autonómiáját illető törekvései ellentmondanak a román Alkotmány előírásaival, uszító jellegűek, és mindössze azt mutatják, hogy kezdeményezői nem óhajtják a románsággal való kölcsönös egyetértés.
A történelmi Székelyföld autonómiáját célul kitűző Székely Nemzeti Tanács szombaton Sepsiszentgyörgyön tartott gyűlésén úgy határozott: a székelyföldi autonómia támogatását kérik a magyar és román Európa-parlamenti képviselőktől, ugyanakkor felszólítják a román politikusokat, hogy vegye figyelembe a székelység önállósodási igényét. A szervezet egy éven át a székelyföldi településeken nemhivatalos, mozgóurnás népszavazást szervezett, amelyen a lakosoknak arra kellett válaszolniuk, hogy “Akarja-e, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon, és települése, ahol él, ehhez tartozzék?” A 210 ezer megkérdezett túlnyomó része igennel válaszolt, amelyből – a szervezet szerint – az következik, hogy ezzel a közösség az autonómia iránti igényének adott hangot.
A szervezet ugyanakkor az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől jelentéstevőt kér Székelyföldnek a magyar közösség általános helyzete és az autonómia iránti igény felmérése érdekében. Ezzel kapcsolatosan a román elnök azt állította: “úgy tűnik az uraknak nem jutott tudomására, hogy Románia az Európai Unió tagja, és minden tekintetben megfelel az unió által megkövetelt kisebbségvédelmi elvárásoknak”.