USR: A kormány megnyirbálja az oktatás költségvetését, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat

Akt.:
USR: A kormány megnyirbálja az oktatás költségvetését, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálja a kormány által kidolgozott költségvetés-kiigazítást, amely megnyirbálja az oktatás költségvetését, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat.

Az USR által kedden közzétett közlemény szerint azért kellet elvonni pénzt az oktatástól, a beruházásoktól és az európai alapok minisztériumától, hogy legyen, amit a ‘helyi báróknak’ adni (PNDL-program). Az USR ugyanakkor megállapítja, hogy a speciális nyugdíjak ‘társadalmi igazságtételként’ beállított megadózása meg sem jelenik a költségvetés-kiigazításban.

,,Annak ellenére, hogy Eugen Teodorovici miniszter megpróbálta a költségvetés-kiigazítást a valóságtól eltérően bemutatni, a számadatok nem hazudnak: csökkentik az elkülönített összegeket olyan létfontosságú és már veszélyeztetett területeken, mint például az oktatás és az egészségügy, csökkentik a beruházások és az európai projektek forrásait. Ugyanakkor egyes termékekre kivetik a jövedéki adókat, új jövedéki adókat vezetnek be, és a munkavállalók kötelesek társadalombiztosítási járulékokat fizetni a kapott ajándékutalványokra”- írja az USR nyilatkozatában.

Az USR megjegyzi, a különleges nyugdíjakra, amelyeknek ,,létezniük sem kellene”, továbbra sem vetnek ki adót.

A költségvetés ‘katasztrofális helyzetének’ javítása érdekében az USR többek között azt javasolja, hogy stabilizálják az állami kiadásokat, töröljék el a különleges nyugdíjakat és a PNDL-programot, és ne adózzák meg a minimálbért.

 

www.agerpres.ro