USL-s botránykeltés Európa felé

Megzavarta az USL az Európai Néppárt (EPP) kongresszusát, amelyen számos európai vezető politikus vesz részt. A PDL és az RMDSZ által szervezett nagyszabású eseményen kampányolt az USL.

Többszörösen is zavart igyekezik kelteni a kormányon lévő USL pártszövetség az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusa közben. Mint ismeretes, az USL pártszövetség tagjai az európai szocialisták gyűjtőpártjához tartoznak, míg a PDL és az RMDSZ az Európai Néppárthoz (EPP). Ez utóbbi gyűjtőpárt most Bukarestben tartja kongresszusát. A ma kezdődött eseményen olyan notabilitások is részt vesznek, mint Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Wlfried Martens, az EPP elnöke, Angela Merkel német kancellár, Herman van Rompuy, az Európai Tanács vezetője, valamint számos kormányfő – köztük Orbán Viktor is. Házigazdaként jelen van Traian Basescu román államfő.

Skandalum

A kormányzó USL – amely tehát nem tagja az Európai Néppártnak -, épp az EPP nagyszabású bukaresti kongresszusára szervezte rá a saját jelöltjeinek bemutató rendezvényét, azon jelöltekét, akiket a decemberi romániai választáson indít. Ezen kívül ma az USL egyik politikusa, Ioan Ghise szenátor (PNL) megjelent az EPP-kongresszus székhelyén, s a nyitórendezvényen tüntetni kezdett Basescu ellen. Olyan pólót viselt, amin az szerepelt, hogy több mint hétmillió román úgymond leváltotta az államfőt, a nép pedig szuverén. Mint ismeretes, számos európai politikus tiltakozott nemrégiben, amikor az USL minden eszközt bevetve megpróbálta leváltatni Basescu államfőt. Végül az USL terve ismét megbukott.

A botránykeltés kapcsán Crin Antonescu, az USL társelnöke, a PNL elnöke azt nyilatkozta: ő támogatja Ghise akcióját, sőt, „bátor, méltóságteljes, civilizált és európai” tettnek véli azt. Ghise végül egész nap a helyszínen járkált pólójában, jogi tanácsadójának társaságában – mint mondta, „szabad állampolgárként”… Az USL már előző este is tüntetést szervezett: akkor annál az étteremnél demonstráltak, ahol a külföldi vezető politikusok vacsoráztak épp.

Munkálatok

Ami magát az EPP kongresszusát illeti, a nyitónapon felszólalt Mihai Razvan Ungureanu, a Jobb Románia Szövetség (ARD) nevében, jelezve, hogy ők is kérték felvételüket az Európai Néppártba. Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor szólt. Ő arról beszélt, hogy Románia „a fáradtság jeleit mutatja a gazdasági és az erkölcsi válság teljében”. Úgy vélte, az RMDSz számára a december 9-i parlamenti választás lesz a legnehezebb az elmúlt 23 év voksolásai közül. Hangsúlyozta: támogatjákk Wilfried Martens újraválasztását az Európai Néppárt (EPP) élére, mert Belgium miniszterelnökeként és az EPP elnökeként bizonyította, hogy higgadt, kimért politikus, és számos alkalommal kinyilvánította, hogy élénken érdeklődik a romániai magyarság problémái iránt.

Joseph Daul EPP-frakcióvezető, illetve Wilfried Martens EPP-elnök is azt elemte ki beszédében, hogy Európa válságban van. Martens szerint a gazdasági krízis mellett a szélsőségesség és a populizmus jelenti a fő veszélyt Európára nézve. Azt mondta: a béke-Nobel Európai Uniónak ítélése katalizátor lehet Európa megerősödéséhez.

Szeghalmi Örs