Ünnepvárás és árukavalkád a várban

Ünnepvárás és árukavalkád a várban
Sokakat vonzott a várban első alkalommal megszervezett karácsonyi vásár. A faházikókban kézműves termékekkel várják a vásárlókat, s különféle foglalkozások zajlanak kicsiknek-nagyoknak.

A Nagyváradi Vár felé vezető, ünnepien kivilágított fahídon özönlöttek a vására kicsik és nagyok péntek délután. Útban a vásár felé sok kicsi Mikulással találkoztunk, mint megtudtuk, a gyerekek a nagyváradi görög-katolikus iskola tanulói, akik karácsonyi énekekkel nyitották meg a rendezvényt. Emil Trifa konferálta be a fellépőket, a színpadon egymást követték többek között a nagyváradi felekezeti iskolák kórusai, s a teret román és angol nyelven előadott karácsonyi énekek, kolindák töltötték be. Az Emanuel iskola és az ortodox líceum kórusai mellett fellépett a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kórusa is.

Finomságok

Közben az érdeklődők körbenézhettek, megcsodálhatták a rusztikus faházikók kínálatát, vásárolhattak házi készítésű finomságokat, vagy kézzel készült karácsonyi díszeket, különféle bio-termékeket – s persze nem hiányzott a kürtös kalács, a különböző rostélyon sült finomság, a házi pálinka és a forralt bor sem.
Több standnál árultak házi készítésű, természetes alapanyagokat tartalmazó krémeket, szappanokat. Az egyik házikóban minden levendulából készült – a szappantól kezdve az illatos párnácskákon át a koncentrált illóolajig, s aki akart, vásárolhatott forró levendulateát is. Egy másik standnál sokféle ízesítésű juhtúrót és juhsajtot árultak, voltak hidegen préselt olajok, másutt házi csokoládét kínáltak. Egy házikónál érdekes, régies dísztárgyakat láttunk – régi cserepekből készült gyertyatartót, fahéjrudakból készült karácsonyfa díszeket, szalvétatartókat, egyéb apróságokat, emellett bizánci jellegű szentképeket, textilre festett alkotásokat. Mint megtudtuk, készítőjük két nagyváradi hölgy,Farkas Mónika és Klosowski Mária.

Műhelyek

Ötletes adventi koszorúkból, karácsonyi asztaldíszekből is nagy volt a választék – az egyik házikóban például kizárólag természetes alapanyagból készült díszeket árultak. A koszorúkat, asztaldíszeket kővirág, moha, pamutvirág, lótusz és egyéb, egzotikus növények felhasználásával készítették váradi egyetemisták.
Magyarországi páncélkészítő mester munkái is megtekinthetőek a vár egyik terméb , díszes, gótikus páncélkesztyű, Báthory-típusú sisak és mellvért látható. Több kézműves műhely is van, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Manus Pulchrae egyesület például december 31-ig szinte mindennap karácsonyfadísz-készítő kézműves műhelyt szervez, egy egyórás foglalkozás tíz lejbe kerül. A Nagyváradi Kézművesház szervezésében pedig egyebek mellett nemezelés, kézi szövés, hímzés, horgolás, fafaragás, kerámiakészítés, mézeskalács díszítés zajlik az elkövetkezendő napokban.

Várakozáson felüli

Váltottunk néhány szót a Zerindről érkezett Szénási Ferenc és Zsuzsanna mézeskalács készítőkkel – mint mondták, várakozásaikat jóval felülmúlta az érdeklődés, ,már az első órákban nagyon sok mézeskalács kelt el és sok gyerek vett részt a mézeskalács díszítő programjukon is. Ítt tíz lejért cserébe a gyerekek öt mézeskalácsot kapnak, melyet saját kezűleg díszíthetnek ki a népi mesterek irányításával, majd mindenki hazaviheti saját alkotásait.
Két vinotéka is várja az érdeklődőket a vásáron, a Vura Vinotékában például több mint százféle bor közül lehet válogatni, s tizenhat féle borból egy-egy pohárral is lehet vásárolni, ez utóbbiakból 50 milliliter 1,2 lej és 3 lej közötti áron kapható. Mint megtudtuk, egyebek mellett tokaji, egri, aradi, szatmári borvidékekről származó borok közül lehet válogatni.

Fenyőfák

Karácsonyfák is kaphatók a várban, a hegyközszáldobágyi Pántya Fernc termesztett fenyőfákat árul e hét folyamán, cserépbe ültetett és vágott fákat egyaránt. Előbbiek ára 90 és 250 lej közötti, utóbbiakból már 40 lejért is kapni kisebb fácskát. Mint megtudtuk, a gyökeres fenyőket maximum tíz napig ajánlott fűtött szobában tartani, utána fokozatosan kell őket hozzászoktatni a kinti hideghez, majd elültethetők a kertben.
Volt még a vásáron Télapó, akivel közös képet lehetett készíteni, nem hiányzott a jászol sem, s fűtött sátorral is készültek a szervezők azok számára, akik bent akartak falatozni.
A vásár hétköznap 12 és 21 óra között, hétvégén pedig 10 és 21 óra között tart nyitva december 31-ig, december 25-én és 26-án zárva van.

Neumann Andrea