Ünneplő premontrei öregdiákok

Ünneplő premontrei öregdiákok
Nagyvárad- Szombaton megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete. Hálaadó szentmisén vettek részt s koszorúztak, majd tovább folytatták az emlékezést.

Az elmúlt hétvégén Nagyvárad egyik legaktívabb és legjelentősebb civil szervezete, legösszeforrottabb társasága ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, melynek tagjai az elmúlt két évtizedben sok mindent lettek magyar közösségünk asztalára, végeztek a közjó javára, és az utókor számára értékteremtő és -mentő tevékenységet. A volt iskolatársak szombat reggel 10 órakor a Barátok templomában gyülekeztek, nem csupán Bihar megyéből, hanem Magyarországról és Németországból is érkeztek emlékezők. A hálaadó szentmisét Kiss Albert főesperes-kanonok, várad-olaszi plébános mutatta be az egyesületi tag Gyenge Béla atyával közösen. Prédikációjában hangsúlyozta: akik az egykori Premontrei Főgimnáziumba jártak, a templomban és az iskolában a lelki anyatejjel együtt magukba szívták azt az isteni fényt, szeretetet és emberséget, melyet aztán életük folyamán a munkájuk során továbbadtak másoknak, s így Péter apostolhoz hasonlóan, aki Isten felkentjének nevezte Jézust, elmondhatták ők is, hogy kinek tartják Krisztust. Építették, szépítették földi hazájukat, és helyt álltak a megpróbáltatások közepette, szem előtt tartva Mécs László premontrei papköltő sorait, miszerint: „Az élet örök búcsúzás./ Ó bár csak tudnánk távozáskor/ fényt hagyni, mint a Messiás,/ belészeretni az szívekbe,/ apostolokba, mártírokba,/ hogy átadják a századoknak,/ a századok az ezredeknek!/ Fényt hagyni, mint a Messiás!”.

A szentmise után természetesen csoportkép készült a résztvevőkről, nem csupán a Barátok temploma főoltára mellett, hanem a premontrei templom bejárata előtt is. Innen az ünneplők egymást közt nosztalgiázva átmentek egykori alma materjükbe, a napjainkban Mihai Eminescuról elnevezett többnyelvű főgimnáziumba. Érdekességképpen megjegyezzük: ahogy egységes menetet alkotva átsétáltak, külső szemlélő számára az évek múlását nem feledő, ballagási ünnepséget idéző mozzanat volt… A tanintézményben megkoszorúzták Károly Irenaeus József tábláját, egyúttal megemlékezve a jeles fizikatanár, tudós, premontrei kanonok és önkormányzati tisztségviselő életútjáról, pályafutásáról is.

Visszatekintés

A múltidézés nagyobb részének az egyik vendéglő biztosított helyszínt. Zenés- irodalmi összeállítással kedveskedett a jelenlevőknek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum néhány diákja (Sütő Emese, Bodea Ingrid, Szmercsányi Szintia, Szomolányi Tímea, Magics Csaba, Hoffmann Pál, Rapa Erik és Szilágyi Dávid), a fiatalokat Balázs Hajnal, Fehér Gabriella és Zalder Éva tanárnők készítették fel. A visszatekintést Pásztai Ottó egyesületi elnök folytatta, aki többek közt felidézte, hogy 1994. május 4-én, mintegy ötven egykori premontrei diák részvételével- Budai Márton várad-hegyfoki prépost, Vesselényi Tibor és Fekete Attila öregdiákok kezdeményezésére- a premontrei templomban találkozót tartottak, ahol felolvasták a gödöllői Szent Norbert-napi ünnepségre szóló meghívást. Hazatérve 1994. június 29-én 54 öregdiák részvételével megalapították az egyesületet, melynek a hivatalos bejegyzése október hónapban történt meg. A létszám az évek folyamán fokozatosan 155-160 főre emelkedett, sajnos azonban az életkori sajátságaik miatt 117 kollégától búcsút kellett venniük, és jelenleg 135-140 között mozog a taglétszám.

Az egyesület tevékenységét Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke méltatta. Hosszú lenne felsorolni a sokrétű megvalósításokat, jelzésértékűként talán csak annyit: 20 év alatt 20 kiadványt jelentettek meg, a könyvek többségét a Megyei Tanács támogatásával. Vetített képes múltidézés is volt, a felvételekhez Wéber Antal alelnök szolgált magyarázatokkal. Ezután ebédeléssel és az asztaloknál zajló magánbeszélgetésekkel folytatódott a jó hangulatú összejövetel, a tartalmas együttléthez főszervezőként Pásztai Ottó, Pásztai Katalin, Vonház Antal, Wéber Antal, Fazekas Sándor és Zilahi Bertalan járultak hozzá.

Ciucur Losonczi Antonius