Ünneplik a magyar kultúrát

Ünneplik a magyar kultúrát
Nagyvárad- Január 22-én, A Magyar Kultúra Napja alkalmából az RMDSZ Bihar megyei szervezete az idén is gálaestet szervez a Szigligeti Színházban. Meghívták Markó Béla költőt, volt RMDSZ-elnököt.

 

A Magyar Kultúra Napja kapcsán az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Partium Alapítvány által szervezett rendezvényekről szerda délelőtt Szabó Ödön parlamenti képviselő, ügyvezető elnök tartott sajtótájékoztatót. Kifejtette: január 22-én, kedden este 19 órakor kezdődik a Szigligeti Színházban az a gálaünnepség, melynek keretében átadásra kerülnek a megszokott díjak, az idén két életműdíj, két Magyar Kultúráért-díj és három plakett. Ingyenes meghívók az RMDSZ titkárságán igényelhetőek, illetve a körzeti szervezeteknél is.

A díjkiosztást megelőzően előadást tart az esemény díszvendége, Markó Béla irodalmár, az RMDSZ volt szövetségi elnöke, majd a méltatások után a Nagyvárad Táncegyüttes Fekete Sáfrány című felnőttmese-produkcióját tekinthetik meg a jelenlevők. Ugyanakkor újdonságként az idén először a Jakobovits Miklós-díjat is kiosztják, a Bihar megyei RMDSZ egyik alapítójának számító neves képzőművész emlékére. Özvegye, Jakobovits Márta hangsúlyozta: egyetértett az ötlettel, hiszen neki is szándékában áll Miklós örökségét, szellemi hagyatékát továbbvinni, élővé tenni, mert „negyvenöt évnyi együttlét természetes következményének” tekinti, hogy ugyanazt az irányt folytassa, mint néhai férje. Hangsúlyozta: Jakobovits Miklós emberi magatartása példamutató, ugyanis rendkívül fontosnak vélte mások méltóságának tiszteletét, mindig fájt neki, ha valaki nem értékmegőrzésre fordította, hanem egyébre fecsérelt energiáit.

Könyvbemutatók

Szűcs László költő, a Várad folyóirat főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet: a gálaestet megelőzőn, délután 17 órától négy könyvet mutatnak be a színház emeleti előcsarnokában, melyek a kolozsvári Koinónia kiadásában jelentek meg. Kelemen Attila Ármin: Így működik Markó Béla című beszélgetős könyvének érdekessége, hogy az első romániai magyar e-book, mely most nyomtatott változatban is elkészült. Ezután két gyermekkiadványt ismertetnek: Gergely Edó: Monyómesék és Balázs Imre József: Blanka birodalma című köteteit. A negyedik könyvet Zágoni Balázs mutatja be, Eginald Schlattner: Vörös kesztyűk című történelmi trilógiájának második részét.

Szűcs László ugyanakkor bejelentette, hogy a Várad folyóirat verspályázat hirdet Bihar megyéhez valamilyen módon kapcsolódó diákok számára, több kategóriában: VIII-VIII., IX-X., XI-XIII. osztályosok, illetve külön főiskolai és egyetemi hallgatók részére, ugyanis azt tapasztalták, hogy megcsappant az utánpótlás. A terveik közt áprilisi határidő szerepel, a díjátadással egybekötött eredményhirdetésre pedig május végén, a II. Holnap-fest keretében kerülne sor. „Nagyon örülnénk annak, ha mindegyik kategóriában nyugodt szívvel tudnánk díjazni az első három helyezettet, ha pedig egy-két fiatalnak önálló kötete jelenne meg, illetve rendszeresen publikálnának, akkor megérte meghirdetni a pályázatot”, mondta a főszerkesztő.

Ciucur Losonczi Antonius