Ünnepi tanévkezdés az érmihályfalvi iskolákban

Kisdiákok mondtak verseket a hétfő délelőtti ünnepségen
Kisdiákok mondtak verseket a hétfő délelőtti ünnepségen
Könyvtáravatóval, csatakiáltással, sok tervvel, ugyanakkor tiltakozással kezdődött meg a 2018/2019-es tanév az érmihályfalvi tanintézményekben. A Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének udvarán Csengeri Csongor igazgató köszöntötte a megjelenteket, elsősorban a négy előkészítő osztály kisdiákjait


A sokéves gyakorlattól eltérően hétfőn reggel a Mezőgazdasági Főgimnáziumban tartottak előbb tanévnyitó ünnepséget Érmihályfalván. Az iskolában idén 3 líceumi és 2 szakosztály (mechanika – kertészet, felszolgáló) indul. Zeffer Tímea igazgatónő külön köszöntötte a diákokat, szüleiket, utóbbiaktól azt kérve, hogy a kölcsönös, bizalmon alapuló együttműködés részeként rendszeresen érdeklődjenek gyerekeik tanulmányi eredményeiről, hogy szükség esetén időben kezelni tudják a gondokat. A pedagógusok sorában új kollégákat üdvözölhetett: Fábián Éva angol- és Bende Piroska szaktanárokat. Tudatta továbbá, hogy az érettségi eredmények javítására és az iskolaelhagyás csökkentésére megnyertek egy pályázatot, illetve a határtalanul program keretében 4 különböző pályázat szervezése és lebonyolítása vár rájuk, amellett, hogy 2 Erasmus + pályázat projektgazdái is. Románul dr. Dersidan Stefania aligazgató mondott köszöntő szavakat, majd az önkormányzatot képviselő Karsai Attila alpolgármester beszédében a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat is megszólította, ígéretet téve, hogy a helyhatóság a továbbiakban is minden lehető módon támogatja az iskolák működését (ezt megismételte a másik iskolánál is). A továbbiakban a helyi rendőrség képviseletében Sălăjan Gabriel tartott rövid beszédet, utána Bogdán István római katolikus, Balázs Dénes református és Popa Marius ortodox lelkészek kértek áldást a tanévre.

Fehér szalaggal

A Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének udvarán Csengeri Csongor igazgató köszöntötte a megjelenteket, elsősorban a négy előkészítő osztály kisdiákjait. “Mostantól ti is zelkesek lettetek, legyetek egyben lelkesek is, mert meglátjátok: jó buli ez az iskolásdi”, fogalmazott, később az “Aki zelkes, legyen lelkes” jelmondatot csatakiáltás formájában is megismételték. Még az elmúlt tanévvel kapcsolatban megtudtuk: 899 tanuló végzett sikeresen, az 56 bukóból 36-ot sikerült “visszaíratni”, 20-an ám már “kiöregedtek”. A nyolc osztályt végzett 92 diákból csupán 2-en nem tanulnak tovább. A tanerők sorába visszatérők mellett 4 új kollégát köszöntött az igazgató, kiknek Nyakó József polgármester megbízásából Karsai Attila alpolgármester adott át ajándékot, ők: Torda Brigitta, Nagy Éva Brigitta, Gyula Rodica és Gál Erzsébet. Román nyelvű köszöntőt Körmendi Gyula aligazgató mondott, majd a rendőrség és az egyházak képviselői következtek, hasonlóan a korábbi ünnepséghez, továbbá Bánházi Bíborka Zselyke, Karsai Kristóf és Csomós Roland kisdiákok mondtak egy-egy verset. Az ünnepség során diákok és pedagógusok is viseltek fehér szalagot, ezzel nyilvánítva ki, hogy csatlakoztak a Magyar Szülők Szövetsége (MSZSZ) kezdeményezéséhez, tiltakozva az elemi osztályokban bevezetendő román nyelvoktatási módszer ellen. Az MSZSZ állásfoglalását Sütő Ildikó Száva szülő magyarul, Karsai Magdolna, a szülőbizottság alelnöke románul olvasta fel.

file71u25zhi52e1n8pi99rd
Könyvtárat avattak

Az általános iskola tanévnyitója után könyvtáravatót tartottak. Annak idején beszámoltunk a Helyi Tanács azon döntéséről, hogy a tanintézmény főépületének szomszédságában megvásárolnak egy ingatlant az iskola számára, ahol könyvtár, olvasószoba és étkező kap helyet. Utóbbi kialakítása még folyamatban van, ám Indrie Olimpia iskolakönyvtáros birodalma már új helyén kezdheti a tanévet. A rövid ünnepségen Csengeri Csongor igazgató egy régi álom megvalósulásának nevezte az avatót, melyen ő és Karsai Attila alpolgármester vágta át az avatószalagot. Az igazgató hozzátette: a könyvtár régi helye egy új óvodai napközis csoport otthona lesz.

Rencz Csaba