Ünnepi koncert kicsit másképp

Ünnepi koncert kicsit másképp
December 25-én, karácsony első napján nem egy megszokott ünnepi koncertnek lehettek tanúi azok akik ellátogattak a síteri kultúrotthonba. Az ünnepség keretén belül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész és a helybéli Mosoly Kommandó közös projektje volt hallható és megtekinthető.

– A Mosoly Kommandó 2015.12.12-én alakult, Síterben. Többnyire helyi gyerekekből, fiatalokból, felnőttekből és idősekből áll a csoport melynek állandó tagjainak száma körülbelül harmincra tehető! Célunk, hogy mosolyt csaljunk az emberek arcára, segítsünk ahogyan, ahol és amiben tudunk!Jelmondatunk, Lev Tolsztoj:„Ha jót teszel, légy hálás érte”. Karácsony közeledtével kis csapatunk arra gondolt, hogy idén is szeretnénk mosolyt csalni gyerekek, felnőttek és idősek arcára egyaránt mint ahogyan azt az elmúlt évben is tettük. Karácsonyi előkészületeinket már októberben elkezdtük , hogy karácsonyi akciónk a tavalyinál is nagyobb szabású legyen. Az előkészületek során kikapcsolódásképpen csapatunk néhány tagja Thurzó Zoltán zongoraművész nagyváradi koncertjére látogatott el. Itt találkoztunk először személyesen vele, aki egy széles mosollyal fogadott minket, és egy kellemeset beszélgettünk, ismerkedtünk. A koncertet követően kis csapatunk mert egy nagyot álmodni. Mi lenne ha?- karácsonyra a síteri lakosoknak karácsonyi csomag helyett csodálatos élményt adnánk ajándékba s bár nem vagyunk angyalok lehetőségeinkhez mérten meghitt ünnepi hangulatot varázsolnánk a helyi kultúrotthonba a jelenlévőknek. Beszélgetés közben ezt az elképzelésünket megemlítettem Thurzó Zoltánnak is aki nagy érdeklődéssel, lelkesedéssel fogadta az ötletet és első pillanattól kezdve segítségéről biztosított bennünket az elképzelt színvonalas és minőségi műsor megszervezésében, ennek rendezésében és lebonyolításában.

Gyertyák fényénél

Miközben a Mosoly kommandó csapata ismét azon fáradozott, hogy másoknak mosolyt csaljon az arcára és a síteri kultúrotthonban mézeskalácsot készítgettünk éppen több mint ezer darabot amit kiosztásra szántunk, nagy meglepetésünkre egy este Thurzó Zoltán látogatott meg bennünket mert jobban szerette volna megismerni kis csapatunkat, és látva a sok dolgos kis kezecskét meglepetésképen a következő ötlettel állt elő. Mi lenne ha a Mosoly kommandó szerves részét képezné a december 25.-i ünnepi koncertnek? Ez a felvetés nagyon meglepte a csapatot, hiszen ezt a legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, nagy lelkesedéssel illetve izgalommal fogadtuk az ötletet. Versmondással, énekléssel, zenés-irodalmi pillanatokkal, mindezt a műsort nagyrészt sötétben, csupán gyertyák fényénél, ami roppant megható és hangulatos volt. A közös pillanat megvalósítása érdekében az eseményt három próba előzte meg amelynek során a Mosoly kommandó tagjai egyre inkább a szívükbe zárták Thurzó Zoltánt akit már-már csapattagnak tekintettünk. A próbák során nagyon jó hangulat uralkodott és a közös pillanat egy közös produkcióvá nőtte ki magát ahol megalakúlt a Mosoly kommandó kórus illetve szavalatokkal színesedett a produkció.

Elérkezett a nagy nap!

Lelkünket izgatottság töltötte el miközben a főpróbára igyekeztünk, ezt látván és érzékelvén Thurzó Zoltán mint minden találkozásunkkor belénk vetett hitéről biztosított bennünket. Természetesen ő is előadott zongoradarabokat, amelyek csak emelték az ünnepi műsor szellemét. Legtöbbet sötétben, a hangszerére kihelyezett két gyertya fényében. Kitűnő hangulatot tudott teremteni, és nagyon lélekhez szólóan tudta átadni muzsikáját. Nagy meglepetésünkre több mint százhúsz személy tisztelte meg csapatunkat jelenlétével. A produkció kezdetén a zongoraművész arra kérte a jelenlévőket, hogy a béke jelével köszöntsék egymást, ezt követően pedig igyekeztünk 80 percnyi varázslatot és meghittséget ajándékozni az ott lévő kicsiknek és nagyoknak mert hisszük, hogy az ünnep lényege nem a pénzért megvásárolható dolgokban rejlik, hanem sokkal nagyobb értéket képvisel az őszinte szeretet, odafigyelés és törődés. Bizunk benne, hogy ez a közös produkció hagyományteremtő alkalom volt, mert ebben a felgyorsult anyagi világban sajnos egyre kevesebb figyelmet fordítunk embertársaink felé. Mi az amiért szüntelenül munkálkodunk? Célunk élhetőbbé és boldogabbá tenni a környezetünket, ha kell akkor karácsonykor sem pihenni, hanem szüntelenül tenni és tenni annak érdekében, hogy vidám arcokat láthassunk magunk körül!

Mi a fizetségünk?

A boldog arcok illetve a meghatódottságtól csillogó szempárok mely a mostani produkciónkat is jellemezte. Felemelő érzés volt látni és átélni, hogy több mint százhúsz ember nem csak a szemével látta hanem a lelkével is átérezte a produkció lényegét. A jelenlévők meghatódottságtól csillogó tekintetéből tisztán kiolvasható volt, hogy szívükben és lelkükben egyaránt megszületett az a csoda amit adni szerettünk volna karácsony alkalmából, ennek a pillanatnak a megélése volt számunkra a legnagyobb ajándék amit kaphattunk fáradozásainkért cserébe. És megint kaptunk egy meglepetést: Zoltán ötlete nyomán egy kis perselyt helyeztünk el, amire ő az előadás során fel is hívta a figyelmet. Összesen 800 lej adományt kaptunk a jelenlevőktól a további mosolyfakasztó akcióink kivitelezésére. Hálásak vagyunk mindenkinek, akik így is támogattak minket.

Közös felkészülés

Hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni Thurzó Zoltánnak aki az első pillanattól kezdve bízott bennünk és segítségünkre volt az ünnepi koncert megszervezésében és kivitelezésében. Csapatunknak az egyik legnagyobb élménye volt a vele való közös felkészülés, továbbá bátran kijelenthetjük azt, hogy egy igaz barátra találtunk személyében, hálásak vagyunk az együtt töltött pillanatokért.

Szabó Kinga, a Mosoly Kommandó csoport vezetője