Ünnepi koncert Érkeserűben, püspöki részvétellel

A kívülről már szépen rendbetett érkeserűi Szent Anna plébániatemplom
A kívülről már szépen rendbetett érkeserűi Szent Anna plébániatemplom
Bihar megye – Már hagyományosnak mondható koncert helyszíne volt karácsonykor az érkeserűi Szent Anna plébániatemplom. Mintegy “karácsonyi ajándékként” Böcskei László megyéspüspök is megjelent az eseményen, meglepetés-szerűen.

 

 

Pár nappal ezelőtt, karácsonykor, már harmadik alkalommal volt ünnepi koncert helyszíne az érkeserűi Szent Anna római katolikus plébániatemplom. A karácsonyfákkal feldíszített, fenyőillattal belengett, és csak mécsesekkel, illetve a karácsonyfák díszeinek fényével megvilágított templomban Mihály Balázs helyi plébános köszöntötte a megjelenteket, az érkeserűiek mellett éradonyból és értarcsáról érkezetteket is – szeptember elseje óta a tisztelendő pásztorolja e két település híveit is. De a koncert híre még Belgiumba is elért, hiszen adonyi ismerősök által belgiumi polgárok is jelen voltak. A plébános, aki a koncert előadója, bevezetőként arról szólt, hogy a zene és az ének által szeretné átadni a megjelenteknek a karácsony üzenetét. Ezen alkalommal csak pianínót szólaltatott meg a tisztelendő, eltérően a korábbi esztendőktől, amikor például szaxofon, klarinét, furulya, citera, xilofon és harmónika hangja is felcsendült.

 

Karácsonyi meglepetés

 

Elsőként az Adeste fideles (Jöjjetek, ó hívek, diadalmaskodva…) című latin, majd a közismert világi énekek, a Harang szól kis falumban, illetve a Ha elmúlik karácsony címűek szólaltak meg. Következőként Mihály Balázs saját szerzeménnyel lepte meg hallgatóságát, melyben a mai világ embereinek – gazdagoknak és szegényeknek – karácsonyi ünneplését hasonlította össze. A Csendes éj németül, románul és magyarul, az Ó, szép fenyő (O, Tannenbaum) németül és magyarul is megszólalt. A koncert utolsó részében olyan hagyományos népi énekeket lehetett hallani, melyek manapság egyre ritkábban énekelnek templomokban. A koncert után a plébános megköszönte a megjelentek részvételét, majd a lámpák felkapcsolása után a szó szoros értelmében fény derült az est legnagyobb meglepetésére: előzetesen nem jelezte részvételét, és közben sem tudatta jelenlétét, de koncert alatt megérkezett Böcskei László megyéspüspök.

 

Figyeljünk egymásra

 

Mihály Balázs “karácsonyi ajándéknak” nevezte a püspöki látogatást, míg Böcskei László megköszönte a házigazda plébános “lélekemelő” előadását. A főpásztor beszédében hangsúlyozta az egymásrafigyelés és odafigyelés fontosságát, hiszen az első karácsonykor Isten is egyetlen fia megtestesülése által odafigyelt a bűnben élő emberre: segítségére, megmentésére sietett, szeretetet, fényt, békét hozott a sötét, kihűlt szívekbe. “Mi is figyeljünk oda egymásra, ne csak ilyenkor, hanem az év minden napján, siessünk egymás segítségére szeretetünkkel, kedevességünkkel, emberségünkkel” – fejtette ki a püspök. A koncert természetesen ingyenes volt, az adományokat a templom belső repedéseinek idénre tervezett kijavítására, illetve átfestésére fordítják, tudtuk meg a plébánostól.

Rencz Csaba