Ünnepi istentisztelet Hegyközpályiban

Németi Melinda Kossuth-nótákat hegedült
Németi Melinda Kossuth-nótákat hegedült
Bihar megye – Az 1848-as szabadságharc kezdetére emlékeztek március 18-án a hegyközpályi református templomban. A templomkertben lévő kopjafáknál pártok, egyházak és civil szervezetek képviselői koszorúztak.

 

 

Több, mint félszázan vettek részt a hegyközpályi református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten, melyen Katona János lelkipásztor a 2Mózes 20,2 „Én, az Úr, vagyok a te Istened” bibliai idézetet vette alapigévé. Eszembe jutnak sokan nemzetünk nagyjai közül, és csak kérdezni tudom fájóan magamtól és az Istentől is: vajon most, a mi korunkban, miért nem születnek ilyen nagy hazafiak? Miért van az, hogy amikor a legjobban szüksége volna a nemzetnek ezekre a nagy hazafiakra, akkor nincsenek belőlük? Mi voltunk Európának a szabadság reménységei, ilyen parányi nép is, mint a magyar, milyen csodálatos dolgot tud cselekedni, ha összefog, ha egy akarattal vannak. Sajnos ez sem jellemző ma már ránk, március 15.-t sem tudjuk megünnepelni egységesen, mondta a lelkipásztor.

 

Festmény ajándékba

 

Az ünnepi istentisztelet keretében a hegyközpályi konfirmándusok hazafias verseket szavaltak, Németi Melinda Ágota Kossuth-nótákat játszott hegedün. Somogyi Lajos polgármester egy festményt ajándékozott az egyházközségnek, amely egy huszártisztet ábrázol kivont karddal, háta mögött nemzeti lobogónk és a koronázási ékszerek láthatóak. A templomi együttlét után a templomkertben lévő kopjafánál mondott ünnepi beszédet Somogyi Lajos polgármester, községi RMDSZ-elnök. Ezt követően helyezték el a kegyelet és megemlékezés koszorúit, virágait a kopjafák tövében a pártok, egyházak és civil szervezetek képviselői, fiatalok álltak díszőrséget. Az ünnepséget a Himnusz, majd a Székelyhimnusz eléneklése zárta.

Tóth Zsigmond