Ünnepi gálaest Berettyóújfaluban

Ünnepi gálaest Berettyóújfaluban
A váradi és a berettyóújfalui önkormányzat, a Bihar megyei RMDSZ, a helyi civil szféra és a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. 12. alkalommal szervezett közös rendezvényt a Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából. Január 20-án tartották a gálaestet Berettyóújfaluban.

 

 

A Kabos Endre Városi Sportcsarnokban megtartott ünnepi rendezvény gálaestjén köszöntő beszédet mondott Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, és az esemény fővédnöke, Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. A köszöntő beszédek alkalmával Muraközi István kifejtette, hogy a magyar identitás megőrzése a nyelven múlik. Széchenyi István gondolatával kifejezve: nyelvében él a nemzet. Aláhúzta, hogy a magyar nemzet az egyesült Európa része, de mindettől függetlenül meg kell őriznünk identitásunkat, önálló kultúránkat, amely gazdagságában, sokszínűségében egyedülálló a világon. „Amellett, hogy nyitottak vagyunk az új gondolatokra és megpróbálunk megfelelni a világ új kihívásainak, mégis szemünk előtt kell tartanunk a nemzeti hagyományainkban rejlő erőt, új energiákat kell pumpálnunk a nemzet testét tápláló gyökerekbe, hogy a magyarság fáján új és egészséges rügyek fakadhassanak. Ez a magyar kultúra napjának igazi mondanivalója” – tette hozzá a polgármester.

 

Közös ünneplés

 

Biró Rozália a közös ünneplés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy „az ünnepek alkalmával fogadalmat tehetünk arra, hogy egy nemzetként élünk és gondolkodunk, hogy az esetleg szürke és nehéz hétköznapjainkat úgy éljük meg, hogy tudjuk azt, bár határvonalak, papírok választanak el bennünket, de a szívünk együtt dobban, a kultúránk, az ünnepeink és a nemzetünk ugyanaz, és ezért mindennapjaink is ugyanazoknak kell legyenek.” Hozzátette, hogy az összefogás sikerességét mutatja az, hogy nem ünnepnapról, hanem ünnepi rendezvényekről beszélünk, hiszen egy nap túl szűknek bizonyul arra, hogy a két város megmutassa kulturális értékeit. „A határ mindkét oldalán szükségünk van arra, hogy fogjuk meg egymás kezét és ne csak együtt ünnepeljünk, hanem a mindennapok buktatóin is együtt próbáljunk túllépni” – tette hozzá Biró Rozália.

 

Ünnepi beszéd

 

A köszöntések után Halász János parlamenti államtitkár elmondta, hogy „Kölcsey Ferenc alkotásának első sorát megidézi Magyarország új alaptörvénye, tehát Himnuszunk nem csak identitásunk része, de 2011-től utal hazánk közjogi berendezkedésére is.” Borbély Györgyöt és Borbély Sándort idézve elmondta, hogy tükör a nyelv, melyben meglátszik a nemzet tetőtől talpig. A magyar nyelv a nemzetnek a szeme fénye, melyből kisugárzik a lélek, áttükröződik rajta az érzés, a gondolat, az eszme és az akarat: az erkölcs. Hozzátette, hogy a Himnusz ezt a tükröt tartja a nép elé, melyből megismerheti szellemi önarcképét, az összetartozás érzését. Továbbá elmondta, hogy a kultúra nem csak tükör, amiben megláthatjuk önmagunk szellemi arcélét, de egyben híd is, amely összeköt. „Fontos, hogy lássuk azt, hogy a gyermekeink, fiataljaink mire képesek, mert ők hétköznap is megismétlik ugyanezt a teljesítményt. Ha ez így van, akkor nyugodtak lehetünk, mert a magyar nyelv és kultúra jó kezekben lesz. Azért fontos az együtt ünneplés, mert így élhető meg az összetartozás érzése” – tette hozzá végezetül Halász János. Az ünnepi beszédek után a gálaest a berettyóújfalui gyermekekből és fiatalokból álló csoportok színvonalas műsoraival folytatódott. Fellépett az Ifjúsági Fúvószenekar, a Bajnóca Néptáncegyüttes és a Bihar Gyermektáncegyüttes, a Kökény Néptánccsoport, a Szederinda Énekegyüttes és a Berettyóújfalui Pávák.

 

 

A kultúra fontossága

 

A gálaestet megelőző sajtótájékoztatón Muraközi István és Biró Rozália a Magyar Kultúra Ünnepének jelentőségéről beszélt. Berettyóújfalu polgármester elmondta, hogy január 19-én tartották meg a hagyományos műveltségi vetélkedőt, amelyre mind a két városból érkeztek diákok. „Ez azért fontos, mert nem lehet elég fiatalon elkezdeni tisztelni és ünnepelni a kultúrát. Természetesen az ünnepi rendezvény szervezésekor minden korosztályra gondoltunk, minden évben többek között egy úgynevezett keresztkiállítással adózunk a kultúrának, ezen kívül mind a két város egy gálaelőadással kedveskedik a településen élőknek.” Hozzátette, hogy a két önkormányzat, valamint az RMDSZ Bihar megyei szervezetének a szervező munkájával sikerült az érdekes programokat összeállítani. Biró Rozália a közös ünneplés fontosságára hívta fel a figyelmet, amely a magyar kultúra napjának köszönhetően valósul meg, és amely az egész nemzet ünnepe. Kiemelte, hogy „közösségeink napról napra erősödnek abban, hogyan kell együtt gondolkodni, együtt élni, hogyan kell az ünnepeinket közösen megülni.” Hozzátette, a két önkormányzatnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy lehetőséget nyújtson arra, hogy a helyi értékek felszínre kerüljenek, láthatóvá váljanak. Ezt szolgálják az idei rendezvények is.

 

Nagy Noémi