Ünnepi előadás: Unokák és nagyszülők

Ünnepi előadás: Unokák és nagyszülők
Nagyvárad – Kedd délután a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete sikeres adventi ünnepséget rendezett a nagyváradi Ady Endre Középiskola dísztermében, a Bihar Megyei Tanács által támogatott Idősek hete sorozat keretében.

 

 

Hangulatos és megható adventi ünnepséget szervezett a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete a váradi idősebb korosztály számára kedd délután. Az Ady Endre Középiskola dísztermében megjelenteket Szilágyi Ibolya elnök asszony üdvözölte, aki miután köszönetet mondott a tanintézet vezetőinek, amiért mindig helyszínt biztosítanak a PMNYE rendezvényeinek, arra hívta fel a figyelmet: adventkor minden a szeretetről szól, úgy tűnik, hogy minden melegséget sugároz, valamennyien valami jóra és szépre várunk. Az unokák és nagyszülők közötti viszonyt is a szeretet, a féltő gondoskodás érzése határozza meg. Az unoka új értelmet ad a nagyszülők életének, de ugyanúgy nagy nyeresség az unokák számára is, ha vannak nagyszüleik, akik komolyan veszik a feladatukat. És természetesen nagy könnyebbség a felnőtt gyerekeknek ha tudják, hogy szeretetteljes, gondos és segítőkész szülők állnak a hátuk mögött. „Magabiztosabbá, öntudatosabbá tehetjük a gyerekeket a mindennapi dicsérettel, a nagymamák és nagypapák ebben is szerephez juthatnak. Nagyszülőnek lenni jó, hiszen az unokák érkezése, mely a családba a szeretet sugárzását és a melegség áradását hozza, a nagyszülők életét is beragyogja”- hangsúlyozta. Ezután Vonház Antal az őszhajúaknak szóló jótanácsokat olvasott fel, majd kulturális programmal folytatódott az összejövetel.

 

Példaképek

 

Hajbók Klára elszavalta Forgács Endre Advent című versét, majd a PMNYE kórusa adventi dalokat énekelt Boros Beatrice tanárnő vezetésével. Felcsendültek az Ó jöjj, ó jöjj Üdvözítő; az Immanuel, az ő neve Immanuel; az Ahol szeretet és jóság, valamint a Velem vándorol utamon Jézus című dalok. Akárcsak a később szereplő gyermekek esetében, a nyugdíjasok produkcióján is érződött, hogy mennyit fejlődtek az elmúlt esztendőben. Gregovits Sándor szavalata után (Óbecsey István: Szeressetek az öregeket), a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont II. B osztálya lépett fel, akiket Szallós Ildikó tanítónő készített fel. A kicsik énekeltek és táncoltak, jól érezték magukat a színpadon, és ez az életérzés a közönséget is „megfertőzte”.

A látottakat Biró Rozália alpolgármester is értékelte, aki beszédében azt emelte ki: mennyire szükség van arra, hogy a nagyszülők példaképei legyenek a fiatalabb generációnak, hiszen „az tud a legtöbbet adni, akinek melegség és szeretet van a szívében”.

 

Színvonalas műsor

 

 

Kocsor Magdolna Szász Károly: A szép öregasszony című versét szavalta el, ezután Nagy Kristófi Dániel digitális zongorán játszott karácsonyi dalokat, mely műsorszámba a korábban látott gyermekek is bekapcsolódtak. László Ágnes Gerard de Nerval Nagyanyám című költeményét, Hajbók Klára pedig Kárpáti Éva Az élet alkonyán című versét adta elő, majd generációs stafétaváltás következett, hiszen két kislány- Karácsonyi Anett és Cser Noémi- szavalatait hallgathatták meg a jelenlevők. Sajnos a technika ördöge közbeszólt, így a Varga Friderika által felkészített nagyvárad-velencei Mistique mazsorettcsoport fellépése elmaradt, a program a nyugdíjasok kórusának előadásával zárult. Jól ismert karácsonyi énekek csendültek fel, a Mennyből az Angyal éneklésébe már a közönség tagjai is bekapcsolódtak. A bensőséges hangulatú ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.

 

Ciucur Losonczi Antonius