Ünnepeltek Biharpüspökiben is

Ünnepeltek Biharpüspökiben is
A hagyományokhoz híven nemzeti ünnepünkön megemlékeztek a márciusi ifjakról a biharpüspöki 1848-as kopjafánál is. A március 15-i délelőtti rendezvényen közreműködtek helyi óvodások és iskolások.

A szép számú érdeklődőt Timár Enikő körzeti RMDSZ-elnök köszöntötte, felidézve azt: Biharpüspökiben hagyománya van annak, hogy a helybéliek közösen ünnepeljenek az iskolával és az óvodával, valamint a református és a római katolikus egyházközségekkel.

Pete István, az RMDSZ megyei választmányának elnöke arra hívta fel a figyelmet: a nagyváradiak kapcsolódnak 1848-hoz, hiszen amikor ’48 decemberében a forradalmi kormány Debrecenbe költözött három hónapig, akkor itt folyt a háttérmunka a forradalmi harc sikerre vitele érdekében, úgyhogy fejlett hadiipart fejlesztettek ki. Ugyanakkor ruhagyárat is beindítottak, hiszen a katonáknak más háttéranyagokra is szükségük volt. Elmondhatjuk tehát, hogy büszkék lehetünk azokra, akik az akkori rendszerben abban volt érdekeltek, hogy egy modern parlamentáris országot építsenek, olyan demokráciát, ahol mindenkinek a jogai érvényesülnek. Hangsúlyozta: ugyanezért küzdünk ma is, hiszen mi is azt szeretnénk, hogy béke legyen, így tudjunk élni, dolgozni, fejlődni. Ez azonban cselekvésre is kell késztessen bennünket, olyanra, mellyel meg tudjuk őrizni identitásunkat, biztosítani tudjuk a jövőnket a közjó érdekében, erős közösségként.

Átadni az értékeket

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke arról beszélt: feladatunk, hogy a nemzetünknek jövőt építsünk biztonságos körülmények közt, átadjuk mindazokat az értékeket, amelyeket mi is megkaptunk szüleinktől, nagyszüleinktől, a kulturális örökségünket, anyanyelvünket, melyen nap mint nap fohászkodni tudunk népünkért, családjainkért. Éljünk úgy, hogy a mi utódaink is büszkénk legyenek ránk!- tanácsolta.

Varga Sándor biharpüspöki római katolikus plébános vezetésével a jelenlevők közösen imádkozta a koszorúzások előtt. Az ünnepségen felléptek helyi óvodások és iskolások, a negyedikes Lovas Éva és Papp Jázmin, valamint a nyolcadikos Lőrincz Zsanett és Kiss Tamara szavaltak.

Ciucur Losonczi Antonius