Ünnepelt a váradi Vízművek

Ünnepelt a váradi Vízművek
Pénteken a nagyváradi Vízművek kettős évfordulót ünnepelt: 120 éve helyezték először üzembe az első központi víztározót, és 1910-ben írták alá az első szennyvízhálózat kivitelezését.

Az egyik félixfürdői szállodában zajlott rendezvényre meghívták az országban működő társintézmények és számos állami hivatal képviselőjét is. Délben egy rövid szimpózium keretében a jelenlegi vezérigazgató, Ovidiu Gavra köszöntötte a vendégeket, majd Ilie Bolojan polgármester, Claudiu Pop prefektus és Ionel Avrigeanu, a Bihar Megyei Tanács alelnöke méltatták a Vízművek tevékenységét, illetve több olyan személy szólalt fel ezután, akik az évek során valamilyen kapcsolatban álltak a társasággal. Egy igényes kivitelezésű, román, angol és magyar nyelvű színes albumot mutattak be végül, mely A víz Váradon címet viseli.
1874-ben a kolerajárvány miatt nyert ismét prioritást a vezetékes víz szükségessége a városban, kérdéses volt azonban, hogy a kutak hozama elégséges-e a Körös mindkét partján élő lakosság kiszolgálásához. Az első ipari vízszolgáltató rendszert a MÁV építette ki, amikor működtetni kezdett egy szivattyútelepet a stranddal szemben, melyet ma CFR-pompa néven ismerünk. 120 évvel ezelőtt, vagyis 1895-ben helyezték először üzembe az első központi víztározót, a jelenlegi 3-as számú víztelep helyén a Făcliei utcában, melynek befogadóképessége 2000 köbméter, és a hozzá tartozó vízhálózat 52 kilométer hosszan nyúlik el. 1910-ben írták alá az első szennyvízhálózat kivitelezését, valamint a szennyvíztelep hosszanti tározóinak és biológiai lagúnáinak a kiépítését, majd két évre rá megépült a 2-es számú víztelep, a hozzá tartozó hálózattal.

Víztelepek

1950-ben körülbelül 50 ezer lakos használta a víz- és szennyvízhálózatot, és ebben az évben szerelték fel az első klórt adagoló gépet a 2-es víztelepen. A fellépő igények kielégítése végett 1963-ban átadták az 1-es számú víztelepet, valamint tovább terjesztették a hálózatokat és a szennyvíztelepet is bővítették. 1974-ben kezdték el kiépíteni a Kolozsvári úton a 4-es számú víztelepet, melyhez vízhozamot a talajban levő erezetek és gyűjtőmedencék biztosítanak, majd 1985-ben helyezték üzembe az 5-ös számú víztelepet, mely a Sebes Körös felső vízrétegét hasznosítja.
A rendszerváltozás után a lakosság számának arányosan fejlesztették a 4-es és 5-ös víztelep kapacitását, valamint a szennyvíztelep biológiai tisztító szakaszát. Közben átszervezésekre került sor, és 1996-ban létrejött az Apaterm, a munkálatok pedig már az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank kölcsönéből történtek. Újabb fordulópontot jelentett 2006, amikor megszületett a Vízművek Zrt., mely aztán átvette a víz- és csatornaszolgáltatást a környező településeken is, és jelenleg regionális operátorként működik.
Napjainkban az ivóvízellátást 7 víztelep biztosítja, 960 kilométer hosszú hálózaton át, 113 pompa segítségével. A szennyvízhálózat 554 kilométer hosszú, 24 pompa segítségével 4 szennyvíztelep gondoskodik a víz megtisztításáról Nagyváradon, Belényesben, Tenkén és Mezőtelegden.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,