Ünnepelt a biharpüspöki általános iskola

Ünnepelt a biharpüspöki általános iskola
Szombat délután Biharpüspökiben a helyi iskola megalapításának ötvenedik évfordulójára emlékeztek egykori és jelenlegi tanárok és diákok, valamint a szülők jelenlétében. Akik akarták, végigjárhatták az iskola folyosóit, bekukkanthattak egy-egy osztályterembe.

Az ünneplést, illetve emlékezést vagy nosztalgiázást az sem tudta beárnyékolni, hogy egy idei, az RMDSZ-frakció által kifogásolt és bírósági úton megtámadott tanácsi határozat alapján a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskola elvesztette önálló jogi személyiségét, és a Szacsvay Imre Általános Iskola struktúrájába lett betagozódva. Jelenleg minden évfolyamon (0–VIII.) működik egy-egy magyar osztály, vagyis összesen 161 gyermek jár a püspöki iskolába.
A tanintézmény udvarán összegyűlt érdeklődőket Farkas Mónika vezetőségi tag köszöntötte, két nemesfémhez – aranyhoz és ezüsthöz – hasonlítva a nyugalmazott pedagógusok tevékenységét. Ezután a korábbi igazgatók közül szólaltak fel ketten. Balogh Magdolna felidézte, hogy ő is a tanintézmény diákja volt, 1984-ben pedig tanárként tért vissza. A fordulat után, vagyis 1990-től 2003-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig vezette az iskolát. Úgy fogalmazott: bár akkoriban se bővelkedtek anyagi forrásokban, és kisebb létszámúak voltak az osztályok, azért igyekeztek az ingatlant rendben tartani, számos világi és egyházi ünnepélyen felléptek a gyerekek. Pálfi-Tamás Sándor a köszönetnyilvánításokra koncentrált, illetve felkérte a 91. életévében járó Antal Béla ny. tanárt, hogy mondjon néhány szót arról, milyen múltra tekint vissza a biharpüspöki oktatás. A jelenlegi igazgatónő, Pásztor Gabriella arra kérte a hozzátartozókat: zárkózzanak fel a pedagógusok mellé, hiszen az ők felelőssége is, hogy legyen kiknek átadni a tudást. Szabó József RMDSZ-es váradi önkormányzati képviselő azon meggyőződésének adott hangot: azért értékes az épület, mert a gyerekek második otthona.

Előadások

Akik akarták, végigjárhattak az iskola folyosóin, bekukkanthattak egy-egy osztályterembe. Az összejövetel másik felében a gyermekek jutottak főszerephez, akik változatos programokkal kedveskedtek a jelenlevőknek. A Harascsák Gyula által edzett gyerekek tékvandó bemutatóval készültek, majd két harmadikos kislány, Szeghalmi Tímea és Deme Debóra szavaltak. Az Ilyés Janka tanítónő által felkészített I–IV. osztályosok néptáncokat roptak, a hetedikesek verset mondtak, és társasági tánc, illetve „össznépi tánc” is volt, a gyerekekkel Karácsonyi Lilla foglalkozik. Népdalok is felcsendültek, a másodikosok pedig pom-pomos tánccal lepték meg közönségüket, Gáll Izabella koordinálásában.
A színes programok közt szerepeltek még kézműves-foglalkozások, tombolasorsolás, diák-öregfiú focimeccs, valamint öt lampionnak a felengedése is.

Ciucur Losonczi Antonius