Ünnepel a Kiss Stúdió Színház

Ünnepel a Kiss Stúdió Színház
Nagyvárad- Ünnepségsorozattal tiszteleg fennállásának 20. évfordulója előtt a nagyváradi Kiss Stúdió Színház. A csúcsesemények jövő héten kedden és szerdán lesznek, erről tájékoztattak szerdán.

Bár hivatalosan 1994. március 26-án tartotta első bemutatóját a Kiss Stúdió Színház, az emlékezést már az elmúlt hetekben elkezdték, hiszen egy júliusig tartó miniévad keretében sorra játsszák azokat a darabjaikat, melyek az elmúlt két évtizedben a legsikeresebbek voltak- magyarázta a Varga Vilmos színművésszel közösen tartott sajtótájékoztatón Kiss Törék Ildikó színművésznő, a nonprofit szervezetként működő magánszínház vezetője. Mint mondta, annak idején azért döntöttek egy önálló, kétszemélyes társulat létrehozása mellett, mivel megelégelték, hogy mindenki beleszól a munkájukba. Azóta közel 1800 alkalommal léptek fel, 340 ezer kilométert tettek meg, és az utóbbi években olyan országokba hívták őket, mint Magyarország, Ausztria, Németország, Svédország, Norvégia, Franciaország, Szlovénia, Szlovákia és Olaszország. Nehezen indultak, hiszen csak öt év elteltével ismerték el a teljesítményüket, és napjaikban sincsenek elkényeztetve, hiszen például az önkormányzat a tavaly és az idén sem hirdetett kulturális tendereket, tehát gyakorlatilag nagyrészt csak a közönségük támogatja őket. Amúgy éppen ez az időszak a legrosszabb az anyagiak, a pályázati lehetőségek szempontjából, de ők azért úgymond megelőlegezték a bizalmat, és az ünnepségsorozat mecénásaiként feltüntették a Bethlen Gábor Alapot és az RMDSZ Communitas Alapítványát.

Kétnapos gálaműsor

A húsz éves évfordulót kétnapos gálaműsorral ünneplik. Meghívásukra március 25-én, kedden 18 órától Radványi Balázs, a budapesti Kaláka együttes tagja és zenésztársai (Balog Péter gitárművész és Borzsák Kamilla fuvolaművész) vendégeskednek a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban, valamint fellép Trill Zsolt, a Nemzeti Színház művésze A dohányzás ártalmassága című Csehov-monológgal. Utóbbi érdekessége, hogy 15 évvel ezelőtt ezzel a műsorral már fellépett Váradon Trill Zsolt, de akkor még mint a beregszászi színház tagja, melyet akkoriban Vidnyászky Attila vezetett, és aki szintén jelen volt az ötéves évfordulón.

Március 26-án, szerdán 18 órakor a Stúdió termében Varga Vilmos adja elő Én, Francois Villon című műsorát, majd 19 órától a Lorántffy Központ múzeumtermében fellépnek Csíky Ibolya, F. Márton Erzsébet és Fábián Enikő színművésznők, akik a húsz évvel ezelőtti eseményen is ott voltak. Ezután pódiumbeszélgetéssel és állófogadással zárult az est, közreműködik Kötő József színháztörténész, Molnár Judit magyartanár, közíró, Pop Elisabeta (Vetuţa) dramaturg és Veres-Kovács Attila várad-olaszi református tiszteletes.

Áprilisban folytatódik az Irodalmi esték-sorozat, a szokásos vendéggel, Molnár Judit tanárnővel Balassi Bálintra, Bornemissza Péterre és a magyar irodalmi nyelv kialakulására emlékeznek. Május valószínűleg megjelenik a stúdió színház történetét feldolgozó kötet, és ünnepi műsor is lesz, melyre meghívták Miske László színművészt, valamint a kalákás Gryllus Dánielt. A júniusi-júliusi irodalmi esten az első világháború lesz a téma, olyan költők verseinek segítségével idézik a száz évvel ezelőtt hangulatot, mint Ady, Babits, Tóth Árpád és Gyóni Géza. Ugyanakkor egy színpadi játék is készül, Könyörgés harc hajnalán címmel.

Ciucur Losonczi Antonius