Ünnep és nehézségek az egyetemen

Ünnep és nehézségek az egyetemen
Ötvenéves fennállását ünnepli az idén a Nagyváradi Egyetem, az intézmény egyhetes rendezvénysorozattal készül. Anyagi helyzetük nem a legjobb, ismerte el egyúttal a rektor.

 

A Nagyváradi Egyetem 1963-ban alakult meg, de 1978 és 1983 között csak műszaki oktatás zajlott itt; 1990-től Műszaki Egyetem megnevezéssel, 1991 óta pedig Nagyváradi Egyetemként működik – ismertette dióhéjban az intézmény történetét dr. Constantin Bungău rektor. A fél évszázados évfordulót a már hagyományos egyhetes tudományos ülésszak keretén belül ünneplik meg, de minden idei rendezvény ennek a jegyében zajlik majd. Az ünnepélyes megnyitó május 28-án, kedden tíz órától zajlik, a Aula Magnában, később a vendégek díszebéden vesznek részt, majd fél nyolctól ünnepi hangversenyt tartanak a zene szak hallgatói a Nagyváradi Filharmónia dísztermében.

Kapcsolatok

A programról nem nyújtottak egyelőre részletes tájékoztatást az egyetem képviselői, azt viszont megtudtuk, hogy nagyon sok meghívott lesz – többek között a legfontosabb hazai egyetemek rektorait, a Román Akadémia elnökét, helyi intézmények képviselőit hívták meg – s különféle tudományos jellegű programok zajlanak majd, egyesek nemzetközi részvétellel. Szerdán az egyetem alapítóit, egykori munkatársait ünneplik.

Sorin Șipoș rektorhelyettes arról számolt be: az egyetem fontosnak tartja, hogy minél több intézménnyel, céggel kössön együttműködési egyezményt – tegnap például a Megyei Tanáccsal kötöttek ilyet. Ezek az egyezmények mind a hallgatók szakmai gyakorlata, mind a közös projektek lebonyolítása szempontjából hasznosak. Egyúttal kínai, indiai és brazíliai kapcsolatokat igyekeznek ápolni – abban bíznak ugyanis, hogy ezekből az országokból sok hallgató jelentkezik majd a Nagyváradi Egyetem angolul működő szakjaira.

Kérdésre válaszolva Constantin Bungău elismerte: az egyetem anyagilag rosszul áll, többek között azért, mert még mindig nem tudják, mennyi pénzben részesülnek az állami költségvetésből. Azért, hogy az alkalmazottak megkaphassák fizetésüket, a szolgáltatókkal szembeni kötelezettségeiket halogatják, hangzott el.

Neumann Andrea