Ünnep előtti segélyosztás

Ünnep előtti segélyosztás
Személyenként egy kilogramm kristálycukrot, valamint használt ruhákat vihettek haza azok a nyugdíjasok, akik eljöttek a Bihar megyei Nyugdíjasok Egyesülete által szervezett segélyosztáson ma tíz és tizenkét óra között.

 

A Dunărea u. 18 sz alatti székhely bejárata előtt, illetve a szűk előcsarnokban mintegy harmincan tolongtak ottjártunkkor. „Talán kevesebben vagyunk, s nem ttudjuk úgy fenntartani a rendet, mint máskor” – vélekedett Olea Irina alelnök. Amint Platon Ștefan alelnöktől megtudtuk, több mint százötven a jogosultak száma, s előnyt élveznek azok, akik kifizetik a teljes, 36 lejes évi tagdíjat. „Ennek 30%-át Bukarestbe küldjük, a megmaradó összegből pedig a villanyt, a vizet kell fizessük, nagyon kevés marad” – tette hozzá az elnök. A segélyként osztott cukrot egyébként a nagyváradi cukorgyár, a ruhákat pedig a Caritas Catolica biztosította. Ők maradtak szinte az egyedüli szponzorok, jóformán mindenki más elutasítja őket, panaszkodott még egy régebbi alkalommal az egyesület vezetője.

Kimenetelkor elégedetlen emberekkel találkoztunk. „Nagyon sok ez az összeg, és szinte semmit nem kapunk cserébe. Írja csak ki nyugodtan a nevemet, Patay Istvánnak hívnak” – mondta egyikük. Mások elpanaszolták: évekkel ezelőtt sok mindent kaptak ilyen alkalmakkor, de mintegy három éve nagyon megcsappantak a segélyek.

 

Neumann Andrea