Uniós munkavállalás – Basescu aggodalmát fejezte ki egyes uniós tagállamok “nacionalista” magatartása miatt

Uniós munkavállalás – Basescu aggodalmát fejezte ki egyes uniós tagállamok “nacionalista” magatartása miatt
Aggodalmának adott hangot Traian Basescu román államfő szerdán amiatt, hogy az Európai Unió egyes tagállamai “nacionalista intézkedésekkel” próbálják megvédeni szociális rendszerüket, és ezáltal hátrányosan megkülönböztetik az uniós állampolgárokat.

A román államfő a Bukarestben akkreditált nagykövetek éves találkozóján mondott beszédében adott hangot aggodalmának. “Románia csatlakozott az EU-hoz, amelyet továbbra is fejleszteni akarunk, ugyanakkor a román állampolgárok áldozatai lettek az egyes tagállamokban megnyilvánuló nacionalista magatartásoknak” – hangoztatta Basescu.

Hozzátette: a munkaerőpiac liberalizálása ellen védekező egyes országok intézkedései azt tükrözik, hogy “visszafordultak a diszkriminációhoz vezető nacionalizmushoz”, ami aggasztó egy olyan közösség esetében, mint amilyen az Európai Unió.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Románia schengeni csatlakozásának a késleltetését a társadalom bizonyos rétegei már úgy értelmezik, hogy egyes tagállamok hajlandók figyelmen kívül hagyni a szerződésekbe foglalt szabályokat. Basescu emlékeztetett rá, hogy Románia csatlakozási szerződése – amelyet valamennyi uniós tagállam ratifikált – nem ír elő semmilyen feltételt Bukarest schengeni csatlakozásával kapcsolatban. Ezért szerinte véget kell vetni annak, hogy ilyen, szerződésen kívüli feltételekhez kössék a csatlakozást, amit az államfő egyes tagállamok Romániával szembeni “agressziójának” nevezett.