Uniós finanszírozású tervekről tárgyaltak

Uniós finanszírozású tervekről tárgyaltak
Nagyvárad- Szerdán a váradi városháza dísztermében munkamegbeszélésre hívták a térség önkormányzatainak vezetőit, képviselőit a kolozsvári székhelyű Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség vezetői.

 

A tanácskozást azzal a szándékkal rendezte a Kolozsvár központú Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség, hogy felmérje: a térségünkben melyek azok projektek, amik prioritást kell élvezzenek a 2014-2020 között időszakban az Európai Unió költségvetésének pénzforrásai tekintetében. A szemináriumon elhangzottakat az intézmény vezetői rögzítették, hogy aztán egy következő szakaszban a más városokban javasolt ötletekkel együtt rangsorolják ezeket, s egy stratégiai listát készítsenek, melyet csatolnak majd az észak-nyugati régió fejlesztési tervéhez.

A rendezvényen mások mellett felszólaltak Váradszentmárton, Köröskisjenő, Élesd, Kiskopács, Szászfalva, Bors, Nagyüröd, Biharszentandrás és Körösgyéres képviselői, és az elmondottakból azt a következtetést lehetett levonni, hogy ezeken a településeken általában a közművesítés, az aszfaltozás és különböző középületeknek a rendbetétele jelenti a legfőbb problémát.

Váradi tervek

Mircea Mălan váradi alpolgármester az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a helyi önkormányzat a tárgyalt finanszírozási periódusban elsőrendű prioritásnak az üzleti infrastruktúra fejlesztését tekinti, vagyis a második ipari park bővítését 60 hektárral, mely telket a védelmi minisztériumtól vennének át. Ezt hozzácsatolnák a már meglevő 23 hektárhoz, és a majdani infrastrukturális beruházások érdekében uniós pénzforrásokat pályáznának meg. Szintén városi tulajdonba helyeznék a 2. számú hőerőművet, átvéve a gazdasági tárcától, mely 143 hektárnyi területet arra használnák fel, hogy egy harmadik ipari parkot létesítsenek. Uniós támogatással lebontanák az ott levő épületeket, elvégeznék a szükséges környezetvédelmi munkálatokat, és egy multifunkcionális vállalkozói központot is létrehoznának. Egy másik beruházással földalatti átjárót építenének a Dacia/Baross-híd és az új városközpontban levő körforgalom között, hogy azok az autósok, akik a Magheru sugárút irányából érkeznek, miután átkelnek a hídon, ne kelljen bemenjenek a körforgalomba, hanem a föld alatt egyenesen Várad-Szőllős felé haladjanak.

Egy másik projekt a jelentős építészeti jelentőséggel bíró ingatlanok renoválására vonatkozik, ugyancsak uniós pénzforrások felhasználásával hőszigetelnék a tömbházakat, folytatnák a várfelújítási munkálatokat, illetve egyéb olyan, jelenleg is zajló befektetéseket, melyek a városfejlesztéssel kapcsolatosak.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,