Ungureanu: A szabadság eszménye közelíti egymáshoz ma is az európai nemzeteket

Ungureanu: A szabadság eszménye közelíti egymáshoz ma is az európai nemzeteket
A szabadság eszménye közelíti egymáshoz ma is az európai nemzeteket, akárcsak az 1848-as szabadságharc vezetőit, Kossuth Lajost és Nicolae Balcescut – írta Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök a romániai magyarokat március 15. alkalmából köszöntő üzenetében.

Az előző évek hagyományának megfelelően a román miniszterelnök idén is üzenetet intézett a romániai magyarokhoz, amelyben üdvözölte a magyarság nemzeti ünnepét.

Ungureanu szerint “164 évvel ezelőtt egy új úton indultunk el, és visszatekintve, számos mai politikai, szociális célunk az akkor megkezdett út irányát követi, ez az út pedig megerősítette a románok és magyarok közötti kapcsolatokat, valamint a szolidaritás szellemiségét”. A kormányfő leszögezi, hogy a sokszínűség elfogadása jelenti a normalitást Európában.

Hozzáteszi: ezek az eszmények Romániában ma is érvényesek, ami erősíti a románok és a magyarok közös európai önazonosságát. Ungureanu szerint mind a románok, mind a magyarok a modern román nemzetállam megszilárdítását óhajtják, így a romániai magyarok vezetői tiszteletnek örvendenek a román kormányban kifejtett munkájukért.

A miniszterelnök rámutatott: kiemelt helyen szerepel saját programjában az etnikai és kulturális önazonosság megőrzésére irányuló nemzeti kisebbségi jogok védelme, és arról biztosította a romániai magyarokat, hogy partnerük lesz valamennyi olyan kezdeményezésben, amely az alapvető szabadságjogok gyakorlására, a közös értékek megőrzésére, valamint az intolerancia elleni küzdelemre irányul.