Uncategorized

2011.07.06. 14:02

Magyar irodalom – magyar jövő

Nagyvárad - Július 7-9. között Magyar irodalom- magyar jövő címmel szervezik meg a VIII. Partiumi Írótábort Nagyváradon. A részletekről Barabás Zoltán főszervező tájékoztatott a püspökségen.

Nagyvárad - Július 7-9. között Magyar irodalom- magyar jövő címmel szervezik meg a VIII. Partiumi Írótábort Nagyváradon. A részletekről Barabás Zoltán főszervező tájékoztatott a püspökségen.

 

A rendezvényt a Partiumi Írótábor Egyesület, a Pro Universitate Partium Alapítvány és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezi a Góbé csárdában. Barabás Zoltán főszervező, a Partiumi Írótábor Egyesület elnöke szerint a nyolcadik alkalommal megrendezett összejövetel a Kárpát-medence második legfontosabb írói egybesereglése a Tokaji Írótábor után. Felvidéki, magyarországi, partiumi és erdélyi jeles költők, prózaírók, műkritikusok és lapszerkesztők találkoznak egymással és az idén a Magyar irodalom- magyar jövő tárgykört jelölték meg témaként. Ezzel arra igyekeznek rávilágítani, hogy Janus Pannoniustól kezdve Petőfi Sándoron át, illetve Ady Endrétől Csoóri Sándorig, és Illyés Gyulától Sütő Andrásig, valamint Nagy Gáspárig alapvetően egy irodalmi nemzet vagyunk, hiszen csupa olyan irodalmár élt, alkotott, küzdött és szenvedett tájainkon, akik mind-mind felelősséget éreztek a magyar jövőért. „Ebben a mai korban azt szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a tollforgatók felelősek a magyar jövőért”, mondta Barabás Zoltán. Úgy fogalmazott: szerencsére nemcsak az anyaországban, hanem az elcsatolt területeken és az emigrációban is mindig éltek bizonyos történelmi időkben olyanok, akik sokat tettek azért, hogy Sydneytől Los Angelesig és Csíkszentdomokostól Dunaszerdahelyig képesek legyünk megmaradni, és értékeinket, illetve mindazt, amit előideink ránk örökítettek, meg tudjuk őrizni.

Díjátadással zárul

A főszervező megitélésében a Partiumi Írótábor ars poeticája mindig Ady Endrének a Budapesti Újságírók Egyesületének 1909-évi Almanachjában olvasható gondolatai körül forgott. Ennek szellemében az idén is olyan személyiségek lesznek jelen, mint Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke (szombat délelőtt tart előadást Jövőképünk koordinátái címmel), Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke, Mezey Katalin költőnő, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke, Vasy Géza, Ködöböcz Gábor, Bertha Zoltán, Horváth Béla és Szakolczay Lajos irodalomtörténészek, valamint számos váradi író, költő.

A nyitóünnepséget ma délután 4 órakor tartják. Érdekesnek igérkezik a péntek esti Partiumi lakoma- verssel, prózával és muzsikával fűszerezve, mely nem csupán az együttlét miatt lényeges, hanem háttérbeszélgetésekre, egymás alaposabb megismerésére is lehetőséget nyújt. Szokás szerint szombat dél körül díjátadással zárul az írótábor, ezen elismerésben azon személy fog részesülni, aki az évek folyamán húzamosabb ideig sokat tett Erdélyért, az itteni kultúra népszerűsítéséért.

Nyitni szeretnének

Pintér István, a Pro Universitate Partium Alapítvány ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő években úgy tudnak majd pályázni, hogy az elnyert pénzösszegekből nyitni tudnak Erdély, illetve az ifjúsági irodalom irányába is. Véleménye szerint idén is igényes előadásokra lehet számítani, az írótáborok egyik pozitív hozadéka pedig az, hogy a nagyváradi költők fajsúlyosan megjelennek külföldi irodalmi folyóiratokban, szaklapokban is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!