Ultimátumot adott a “törvénytelen” zászlók eltávolítására Hargita megye prefektusa

Ultimátumot adott a “törvénytelen” zászlók eltávolítására Hargita megye prefektusa
(MTI) – Körlevélben szólította fel hétfőn Adrian Jean Andrei, a székelyföldi Hargita megye prefektusa a helyi polgármestereket, hogy három napon belül távolítsanak el a polgármesteri hivatalokról minden “törvénytelen” zászlót.

A prefektus egy közelmúltban hozott bírósági ítéletre hivatkozott a körlevélben, amely álláspontja szerint egyértelművé teszi a zászlóhasználatra vonatkozó szabályokat – közölte az Agerpres hírügynökség.

“Mivel a bírósági határozat által szertefoszlik a Románia és a más államok zászlóinak kitűzésére vonatkozó törvényi előírások esetleges félreértelmezésének a lehetősége, de azért is, hogy megelőzzék a helyi költségvetések megterhelését a törvényi előírások megszegéséért kirovandó büntetésekkel, felkérjük, hogy e levél kézhezvételétől számított három napon belül távolítsák el a polgármesteri hivatalról azokat a zászlókat, amelyek nem felelnek meg a törvényes előírásoknak” – idézte az Agerpres a prefektus levelét.

Időközben a bíróság elutasította a csíkmadarasi polgármesteri hivatal fellebbezését a címeres magyar zászló kitűzéséért februárban kirótt 4000 lejes (mintegy 280 ezer forintos) büntetés ellen, a büntetés összegét viszont 2500 lejre (175 ezer forintra) csökkentette.

Bíró László, Csíkmadaras polgármestere korábban arra hivatkozott, hogy a törvény más államok zászlajára vonatkozik. Magyarország hivatalos zászlaja a címer nélküli piros-fehér-zöld, ezért értelmezése szerint a címeres zászló kitűzése nem ütközik törvénybe.

Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta, éppen a többi csíki polgármesterrel tanácskozott, amikor a körlevelet megkapta, és rögtön telefonon kérdezte a prefektust, hogy a székely zászlóra is vonatkozik-e a felszólítás. “Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem. A székely zászló ügyében tehát nem kell pánikba esni. Nem kérdés, hogy ott marad a zászló a városházán” – jelentette ki Ráduly Róbert.

Ráduly azt is megjegyezte, hogy a Csíkmadarason kitűzött címeres magyar zászló ügyében született törvényszéki ítélet sem jogerős.