Újraválasztották tisztségébe Csűry István királyhágómelléki református püspököt

Újraválasztották tisztségébe Csűry István királyhágómelléki református püspököt
Újraválasztották pénteken tisztségébe Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökét.

A Nagyváradon tartott pénteki egyházkerületi küldöttgyűlés 97 résztvevője közül 84-en szavaztak a püspökre – tájékoztatta az MTI-t Wagner Erik püspöki titkár. A püspöki tisztséget 2010 óta betöltő Csűry István mandátuma hat évre szól.

A tisztségre Csűry István volt az egyedüli jelölt, ellenjelöltjei korábban sorra visszaléptek. Az egyházkerületi közgyűlés visszaválasztotta a lelkészi főjegyzői (püspökhelyettesi) tisztségbe Forró Lászlót, a főgondnoki tisztséget pedig Bara Lajos István tanár, a zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója nyerte el. A főgondnoki tisztséget korábban betöltő Varga Attila jogászt alkotmánybíróvá választották, ezért nem folytathatta a munkát. A küldöttgyűlés Dénes István Lukácsot, a Bihari Református Egyházmegye esperesét választotta az egyházkerület generális direktorává.

Az újraválasztott Csűry István megköszönte a küldöttek bizalmát, és közölte, hogy csak az öt év múlva esedékes nyugdíjazásáig kívánja betölteni a tisztséget, ekkor visszavonul az egyházkerület éléről.

A küldöttgyűlésen nem esett szó azokról a vádakról, amelyekkel Tőkés László korábbi püspök, európai parlamenti képviselő az elmúlt hónapokban illette utódját. Tőkés László szeptember végén az egyházkerület lelkészeinek is eljuttatta azt a brosúrát, amelyik olyan – a Securitate román politikai rendőrségnek adott – jelentéseket tartalmaz, amelyeket ő Csűrynek tulajdonít.

(MTI)