Újratárgyalják Liviu Dragnea perét

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Újratárgyalják Liviu Dragnea perét, amelyben a Szociáldemokrata Párt elnökét azzal gyanúsítják, hogy hivatali visszaélés és hamis okirat kiállítása révén alkalmaztatta pártja két tagját a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál – döntött kedden a Legfelsőbb Bíróság.

A döntést az indokolja, hogy az üggyel eddig foglalkozó bíró, Ana-Maria Dascălu nyugdíjba vonult, az új bíró pedig kérte a teljes bírósági eljárás újrakezdését. Dragnea ügyvédje az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntéseire hivatkozva kérte a bírósági eljárás újrakezdését, kifejtve, hogy “nincs más megoldás”. Mivel kötelező módon ugyanannak a bírónak kell meghoznia az ítéletet, aki a per folyamán részt vett a bizonyítékok begyűjtésében, ismét ki fogják hallgatni az összes vádlottat – közölte a bírói testület elnöke. A következő tárgyalásra október 3-án kerül sor.
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016. július 15-én állította bíróság elé hivatali visszaélésre való felbujtás és csalás miatt a Szociáldemokrata Párt elnökét, Liviu Dragneát, aki a tettek elkövetése idején a Teleorman Megyei Tanács elnöke volt.
Ugyanabban az ügyben Dragnea volt feleségét, Bombonica Prodanát, a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság akkori magas beosztású hivatalnokát, valamint további kilenc személyt is bíróság elé állított a vádhatóság.
A DNA szerint Dragnea közbenjárt annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazzon két személyt, akikről tudta, hogy valójában mindketten a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

www.agerpres.ro