Újratárgyalják a korrupcióval vádolt román futballvezetők ügyét

George Copos, a Rapid Bucuresti tulajdonosa
George Copos, a Rapid Bucuresti tulajdonosa
Nem hozott jogerős ítéletet hétfőn a bukaresti legfelső bíróság az adócsalással, sikkasztással és korrupciós bűncselekményekkel vádolt román futballvezetők perében, hanem újratárgyalásra visszaküldte az ügyet a bukaresti táblabíróságra.

 

Novemberben a táblabíróság jelentős mértékű adócsalásban találta vétkesnek a román futball nyolc közismert vezetőjét, akikre összesen 40 év börtönbüntetést szabott ki.

A nyolc embert azzal vádolják, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral megkárosították a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy román futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, hiszen a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

Ha a legfelső bíróság megerősítette volna hétfőn a táblabírósági ítéleteket, akkor George Coposnak, a Rapid Bucuresti tulajdonosának, volt miniszterelnök-helyettesnek öt évre börtönbe kellett volna vonulnia. Ioan és Victor Becali játékosügynököket (a Steaua futballklub mecénásaként ismert Gigi Becali politikus-üzletember unokatestvéreit) nyolc, illetve hét év szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság. Cristi Borceat, a Dinamo Bucuresti egyik tulajdonosát hét, Mihai Stoicat, a Steaua menedzserét pedig négy év letöltendő börtönre ítélték.

Az ügy másik három szereplőjét, Jean Padureanut, a román első ligás Gloria Bistrita tulajdonosát, Gheorghe Netoiut, a Dinamo azóta parlamenti képviselővé választott volt tulajdonosát és Gheorghe Popescu játékosügynököt, aki az egyik legkiválóbb román futballista volt, három-három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte novemberben a táblabíróság.

A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel megsemmisítette a novemberi ítéletet, és a bizonyítási eljárás kiegészítésére kötelezte hétfőn a bukaresti táblabíróságot.