Újranyitott az állatvásár Érmihályfalván

Újranyitott az állatvásár Érmihályfalván
A kormánybiztosi hivatal nyilvántartása szerint a megyében Belényesben, Magyarcsékén, Tenkén és Szalárdon működik engedélyezett állatvásár. A sor csütörtöktől Érmihályfalvával bővült.


Érmihályfalván 2006-ban működött legutóbb a termény- és állatvásár engedélyezett körülmények között. Nem árulunk el titkot azzal, hogy csakúgy, mint a megyében bárhol, az eladnivaló azóta sem maradt a gazdák nyakán, akik boldogultak, ahogy tudtak, és teszik ezt sok helyen ezután is. Az érmihályfalvi elöljáróság mintegy 15 ezer lejes befektetéssel hozta olyan állapotba a helyi állatpiacot, hogy az újra megfeleljen az engedélyeztetési feltételeknek, mondta el lapunknak Karsai Attila alpolgármester. A munkálatok során a határátkelőhöz vezető országúttól karnyújtásnyira lévő területet új kerítéssel vették körül, ivóvizet biztosítottak az szabadban, illetve az épületben is, mobil mellékhelyiséget telepítettek, külön területet kerítettek el a piac területén esetlegesen megsérülő állatoknak, van a rakodást segítő rámpa, külön kerített területere kell vinni a különféle állatokat, illetve a terményt, a bejáratnál fertőtlenítő árkon haladnak át a járművek.

Lóútlevél

A vásárba kerülő állatok meg kell feleljenek állategészségügyi követelményeknek is, tette a fentiekhez ifj.dr.Lunczer János állatorvos. Eszerint csak bejegyzett (fülszámmal vagy mikrochippel ellátott) szarvasmarhákat, sertéseket, juhokat, kecskéket, lovakat lehet a piacra vinni, ezt a helyszínen ellenőrzi az állatorvos, aki helyben állítja ki az állatorvosi bizonylatot, ami 2 hétig érvényes (vagyis, ha egyik héten nem sikerül eladni a jószágot, a másik héten is jó a papír). Fontos tudni, hogy a vásár területére lépő, de nem eladásra szánt állatoknak (például a szekeret húzó lónak) is kell ilyen bizonylat. A papír(ok) kiállítása pénzbe kerül, ennek összege változhat, Érmihályfalván: sertés – 3 lej, ló és tehén – 10 lej, kecske – 5 lej, juh – 2 lej. Szükséges továbbá a tulajdonos személyazonossági igazolványa, illetve lovaknál az úgynevezett “lóútlevél”, hogy részt vehessenek a csütörtökönkénti vásárban.

Rencz Csaba