Újrakezdik Kiss Sándorék büntetőperét

Kiss Sándor és Beniamin Rus: meg kell ismételni az egész bírósági szakaszt
Kiss Sándor és Beniamin Rus: meg kell ismételni az egész bírósági szakaszt
Végleges ítéletet hirdettek a Kiss Sándort is érintő perben, Nagyváradon: eszerint az egész ügyet újratárgyalják, azaz lényegében elölről kezdődik a bírósági szakasz. Az indoklásban eljárásbeli formaságokra hivatkoztak. Tegnap a helyszínen követtük az ítélethirdetést.

Pont került Kiss Sándor, Beniamin Rus és vádlott társaik korrupciós perének végére – illetve mégsem: az eljárás ugyanis tegnap ért véget, végleges ítélet kihirdetésével, ami azonban abban áll, hogy elrendelték az egész ügy újratárgyalását, vagyis meg kell ismételni az egész bírósági szakaszt. Megfigyelők szerint ez felérhet akár egy felmentéssel is, ugyanis most elölről kell kezdeni az eljárást, ám közben az adott tettek elévülhetnek.

Tegnap a helyszínen, a nagyváradi bíróságon követtük az ítélethirdetést: nem jelentek meg a vádlottak, csak ügyvédeik és egyes hozzátartozóik, küldötteik, meg a sajtósok. Az egyetlen bíró pár perc alatt, nehezen követhető, gyors stílusban felolvasta az ítéletet, majd véget is ért a procedúra. Voltak a vádlottak képviselői részéről olyanok, akik végig sem várták a felolvasást, már a lényeg elhangzásakor örömteljes gesztusokat tettek, majd kirohantak telefonálni.

Érdekesség

A tegnapi ítélethirdetés előzménye, hogy az addigi két bíró, Antik Levente és Gabriela Ţarcă nem jutott egyetértésre abban, milyen ítéletet hozzanak, ezért a legutolsó szakaszba be kellett vonni egy harmadikat, aki eldönthette az ügyet. Ő Mihail Udroiu volt. Mivel ez már a fellebbezés szakasza volt, három lehetőség volt nyitva: vagy felmentik Kisséket, vagy elítélik őket (helyben hagyva, vagy módosítva az előző ítéletet), vagy újratárgyalásra visszaküldik az egészet a legelejére. Logikusabbnak az tűnt, hogy az immár három bíró 2:1 arányban fog döntésre jutni, főleg, hogy eleve azért lettek hárman, mert ketten nem tudtak egyet érteni – ehhez képest tegnap a bíró már azzal kezdte a végleges ítélet kihirdetését, hogy közölte: „egyöntetű döntés született”. És immár hárman, egybehangzóan döntöttek úgy, hogy megsemmisítik az előző fokon született ítéletet, és visszaküldik az ügyet újratárgyalásra.

Az indoklásban eljárásbeli formaságokra hivatkoztak, például arra, hogy nem minden szakaszban volt biztosítva a tisztességes eljárás, volt, amikor az egyik vádlott és ügyvédje is hiányzott, mégis tárgyalták az ügyet.

Mint ismeretes, a bűnügyi eljárás 2014-ben indult, korrupció gyanújával, majd vádjával. Idén nyáron pedig első fokon ítélet is született: akkor 8 év letöltendő börtönbüntetést kapott Kiss.

Előzmények

Idén júniusban az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöki tisztségét 2016 júliusáig betöltő Kiss Sándort négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a törvényszék. Az üzletember politikus ellen ugyanakkor 5,55 millió euró vagyon elkobzását is elrendelték a bírák, és öt évre eltiltották a közügyektől. Az első fokon kimondott ítélet kivonatát a Nagyváradi Táblabíróság honlapja közölte. A felek a hivatalos közlés utáni tíz nap során fellebbezhettek az ítélet ellen, és éltek is a lehetőséggel. A törvényszék akkor hat, illetve négy évi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira – akik közül az egyik Beniamin Rus, a Selina cégcsoport tulajdonosa. Egyikük esetében 1,78 millió eurós, a másikuk esetében 3,06 millió euró vagyonelkobzást rendelt el a törvényszék. A bírák ugyanakkor elévülés miatt megszüntették az eljárást a korrupciós ügy magyarországi vádlottjai ellen. Megszűnt az eljárás az idő közben elhunyt Mudura Sándor nagyváradi üzletember ellen is, akit a vádirat Kiss bűntársaként kezelt.
Kiss Sándor ellen három évvel ezelőtt emelt vádat a romániai korrupcióellenes ügyészség, a nyomozati szakasz után. A DNA szerint a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz – állította a DNA.
A DNA közleménye szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon.
A vádirat szerint Kiss Sándor 2004 és 2008 között 3,2 millió euró csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.
Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .