Újraindul a történelmi modul

Újraindul a történelmi modul
Nagyvárad – Keddi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke bejelentette: február 1-jén, szerdán új előadássorozattal folytatódik a Szacsvay Akadémia történelmi modulja.

 

 

Az új, Történelem és személyiségek elnevezésű sorozat tudományos tanácsadója ezúttal is Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, az MTA rendes tagja. A február 1. és május 23., illetve szeptember 5. és december 12. között zajló tizenhét részes széria helyszíne ezúttal is az Ady Endre Középiskola, és minden második szerda délután 6 óra a kezdési időpont. Többet is meghívtak azon neves szakemberekkel közül, akik a tavalyi évben is értekeztek, de új vendégprofesszorok is tartanak majd előadásokat, akik tiszteletdíj elfogadása nélkül mondtak igent a felkérésre. Azok a hallgatók, akik egy félévben nem hiányoznak többet két alkalomnál, és ezt a meghívóra felragasztott matricákkal igazolják, Romsics Ignác által ellenjegyzett hiteles okleveles tanúsítványt kapnak. A szerdai nyitóalkalmon egyébként Koszta László egyetemi docens tart expozét, Szent Királyok és pogány lázadók a 11. századi Magyarországon címmel.

 

Tulipán kaláka

 

Elhangzott még: február 11-én, szombaton 18 órától rendezik meg a sportcsarnokban az I. RMDSZ farsangi mulatságot, mely elsősorban a váradiaknak szól. Közreműködik a Bohém Band. A 15 lejes belépőket a Sas-palotabeli székházban lehet igényelni.

A politikus arra is kitért, hogy Tulipán kaláka címmel az egész megyére kiterjedő programot indít az RMDSZ. Ugyanakkor eleget téve a Szövetségi Képviselők Tanácsa ezirányú határozatának, azon Bihar megyei településeken, ahol RMDSZ-es a többség vagy a polgármester, az önkormányzatok családközpontú programokat dolgoznak ki, ami azt jelenti, hogy forrásokat is rendelnek ezek végrehajtásához. Az ügyvezető elnök félhivatalos adatokra támaszkodva arról is beszámolt, hogy a magyarság részaránya a megyében körülbelül 25,1 százalékos, vagyis lelassult a magyarság fogyása, „ami visszaigazolása sok mindennek”.

 

Ciucur Losonczi Antonius