Újra vihar csapott le Bihar megyére (is)

Újra vihar csapott le Bihar megyére (is)
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) csütörtök reggel viharokra, felhőszakadásokra és jégverésre figyelmeztető, narancssárga előrejelzést bocsátott ki az ország 25 megyéjére vonatkozóan.

A másodfokú riasztás csütörtökön 13 órától lépett érvénybe, és egész Erdélyre kiterjedt. „Viharos erejű széllel, villámlásokkal kísért felhőszakadások várhatók. A szél sebessége helyenként 80–100 km/h-s lesz. Jégeső elsősorban az északnyugati megyékben várható, ahol a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40 litert négyzetméterenként, és helyenként az 50–60 litert is elérheti”, szólt az előrejelzés. Délután aztán Bihar megyére vonatkozóan a narancssárga kód vörösre „színeződött”, 16 óra után a katasztrófavédelmi hatóság információnk szerint sorra küldte a figyelmeztetéseket az önkormányzatoknak, és sokan kaptak telefonjukra sms-üzeneteket is, a nemrég működésbe helyezett vihar-előrejelzési szolgáltatás révén.

Lecsapott a vihar

A meteorológusok előrejelzése be is vált: lapzártánkig a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőségének (ISU) összesítése szerint csak a megyeszékhelyen 13 fát csavart ki és döntött az utakra, néhol járművekre a vihar. A N. Jiga (Lukács György) utcában két személy is hívta a 112-es sürgősségi hívószámot, hogy kocsijaikban rekedtek. Bántódásuk nem esett, tudatta Camelia Roşca, az ISU szóvivője, aki további személyi sérülésekről sem tudott az adott pillanatig. Hozzátette: kora estig legalább 50 hívás érkezett a 112-es számra. Ugyancsak fák dőltek ki az Úri (Roman Ciorogariu) és a Sf. Apostol Andrei utcákban. A tűzoltók bővített létszámmal és készenlétben várták a riasztásokat nemcsak Váradon, de Margittán, Belényesben, Tenkén és Székelyhídon is. Újabb vörös kód-riasztást adtak ki 19 órakor, a következő településekre: Szalonta, Tenke, Hollód, Várasfenes, Keményfok, Belényesújlak, Madarász, Feketebátor, Illye, Alsókocsoba, Bihar­hosszúaszó, Szombatság.

Rencz Csaba