Újra tarolni akar Biharban a PNL

Akt.:
Újra tarolni akar Biharban a PNL
Már az előző választásokkor is nagyot ment Váradon és a megyében a PNL, de most meg akarják fejelni ezt: helyi vezérkaruk szerint összesítve Bihar megyében 50% fölötti eredménnyel akarnak vezetni.

Több, mint 50%-os eredmény a hivatalos célja a PNL-nek a június 5-i önkormányzati választáson nálunk. Ezt a párt vezetői jelentették be csütörtökön: Gavrilă Ghilea és Cornel Popa megyei társelnökök és Ilie Bolojan, aki a PNL országos főtitkára is. Részletezték is ezt váradi tájékoztatójukon: a megyeszékhely és a Megyei Tanács vezetésének megtartása mellett azt célozzák, hogy a váradi helyi tanácsban, a megyei testületben és a lehető legtöbb település tanácsában a tagok több mint fele végül PNL-s legyen. Bolojan szerint „az ország vezetésében és helyi vezetésekben is sokszor láthattuk, hogy sok párt koalíciója révén jött össze a többség, ami viszont széthúzást hozott, döntéshozatali nehézségeket, stagnálást. Ezt egyszerűsíthetjük, ha a választók is akarják”. Hozzátette: még e hónapban elkészítik és népszerűsíteni kezdik helyi programjaikat, terveiket. Az önkormányzatin a jelöltjeik harmada új lesz, olyan, aki még nem indult választáson. Popa elmondta: a polgármester-jelölteket helyi közvélemény-kutatások alapján jelölik ki.

Nem lép át

Cáfoltak ugyanakkor „bombahírként” bejelentett infókat. A Népi Mozgalom (MP) nevű kis párt ugyanis pár napja így tálalta azt, hogy szerintük Popa, és sok más helyi PNL-s napokon belül átlép a PSD-t támogató ALDE zsebpártba, mert a Megyei Tanácsot vezető Popa megharagudott amiatt, hogy nem őt jelölik újra e tisztségre, hanem Bolojan munkatársát, a jelenlegi alpolgármestert, Mircea Mălant indítja a megyei tanácsi elnökségért. Popát pedig – aki többször ellentmondott Bolojannak az elmúlt években – visszaküldik parlamenti képviselőnek, az ősszel esedékes parlamenti választáskor. Ez utóbbi továbbra is igaz, ám tegnap Popa Bolojan mellett helyet foglalva ezt mondta: „Magam is teljesen kiállok Mălan jelöltsége mellett. Minden más mese. Más kis erők nagyon törődnének a sorsommal, de senki nem tud azzal jobban törődni, mint én”.

Ugyanakkor a tájékoztatón bírálta a PSD-t is, amely szerinte „a kampány közeledtével elkezdett hangoskodni, holott Biharban most sem szeretik őket a választók. A PSD gyenge itt, és alig vannak polgármestereik, illetve akik vannak, azok nagy részét rabolták. Azzal a jogszabállyal, amit akkor hoztak, amikor kormányon voltak, és amely lehetővé tette, hogy átlépjenek hozzájuk a mi polgármestereink – és amely jogszabály később alkotmányellenesnek bizonyult”. Gavrilă Ghilea hozzátette: „A PSD azt sem tudja, kit indítson Váradon sem. Van vagy hét variánsuk, de senki nem érne el még 5 százalékot sem. Így aztán szerintem a megyei elnöküket, Ioan Mangot teszik majd oda, formaság lesz”. A PNL vezetői tudatták: közben ők már több mint 70 Bihar megyei településen végeztek is a jelöltjeik kiválasztásával, e napokban folytatják. A megye 8 zónájában tehát meg is vannak a jelöltjeik, a többiben napok pár héten belül meglesznek. Bolojan ugyanakkor jelezte: átláthatóságot szeretnének közvetíteni a közvélemény felé, ezért arra utasítják a párt felelőseit, hogy összesítsenek minden pénzt, ami kampányra szánt adományként érkezik, hogy ez nyilvánosságra hozható legyen.

Elfelejtették-e?

A váradi távfűtésgondok is felmerültek a tájékoztatón. Mégpedig olyan kérdés formájában, hogy Ilie Bolojan, aki újabb váradi mandátumra készül, arra alapoz-e, hogy a nyári választásig a váradiak elfelejtik a mostani fűtésgondokat, vagy arra, hogy addig megoldódik a gond. Azt válaszolta, egyikre sem. Hozzátette: „Arra alapozok, hogy a váradiak projektcsomagok között választva szavaznak majd. És ami a fűtésgondokat illeti, nem akarok mellébeszélni. Igenis sok gond volt és van. A Hőreőmű pár hónap múlva leáll és áttérünk az újonnan épített erőműre, amelynek a próbái épp most is zajlanak. De meghibásodások még lesznek, mert elavult a vezetékrendszer is, és még évekig tart a cseréje. Csak fővezetékből 77 kilométernyi van Váradon, és jóval hosszabb a leágazások hálózata. A korszerűsítés zajlik, de lesznek még meghibásodások, akkor is, amikor majd az új erőmű szolgálja ki a várost”.

Szeghalmi Örs