Újra nevelhetnek sertéseket néhány gazdaságban

Illusztráció
Illusztráció
Próba jelleggel, és egyelőre csak két gazdánál, de újra sertések röfögnek az ólakban Érolasziban. Ha nem betegszenek meg az állatok záros határidőn belül, újraindulhat az állattartás. Bihar megyében 947.620 lejt fizettek ki kártérítésként az afrikai sertéspestis miatt.


Kedden a szakminisztérium, illetve az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) képviselői két érolaszi gazdához kopogtattak be: 2–2 süldőt vittek, melyeket mintegy próbaként nevelhetnek a kiszemeltek. Az ügy előzménye, ahogyan arról annak idején beszámoltunk, hogy Érolaszi volt egyike azoknak a Bihar megyei településeknek (Vedresábrány és Albis mellett), ahol oly mértékben ütötte fel fejét az afrikai sertéspestis, hogy a falu teljes állományát megsemmisítették. Már akkor is elhangzott az, amit Petre Daea miniszter az elmúlt hét végén Érmihályfalván, a Dióverő Nagyvásár idején tartott mezőgazdasági fórumon is megerősített: egy próbaidőszak van Bihar megyében, hiszen már hetek óta nem regisztráltak újabb megbetegedést, s ha ez nagyjából még másfél hónapig így is marad, engedélyt adnak az állomány újratelepítésére. Bár a miniszter akkor nem szólt konkrét intézkedésekről, azokra sor került kedden, amikor, mint említettük, próba gyanánt két-két állatot adtak két olaszi gazdának, olyanoknak, kik gazdaságát sújtotta a sertéspestis. Egyikük, Barta Béla lapunknak elmondta: a vészben elhullott egy 250–300 kg közötti anyaállata, amit a kényszervágások során további 11 állat követett, melyek mázsa körüliek voltak. Amikor a betegség tombolt, megértette, hogy meg kell állítani azt, azonban haragos is volt amiatt, hogy az illetékesek, akik tehettek volna valamit korábban, a betegség megelőzésére, például, amikor az már megjelent Szatmár megyében, tétlenek maradtak. Úgy érezte, a kisemberek bajával senki nem törődik, magukra vannak hagyva. Véleménye most változott, ezt az váltotta ki, hogy egyrészt megkapta ő is a kártérítést, másrészt az elmúlt szerdán megtudta, hogy ő az egyik kiszemeltje a próbaállatok tartására indított akciónak, emiatt személyesen a miniszter is beszélt vele telefonon. Mindezekből azt a következtetést vonta le, hogy jelentősen változott az illetékesek hozzáállása.

A „harc” folytatódik

Az ígéretet kedden valóra is váltották, meghozták a „próbaállatokat”, melyeket 45 nap után fognak megvizsgálni, s ha nem mutatják betegség jeleit (éppen ott, ahol a fészke volt), akkor engedélyezik a sertéstartás újraindítását. Ha baj lenne, akkor, információnk szerint, akár 2 évre is felfüggeszthetik azt. Visszatérve még a miniszterre, Petre Daea sajtóérdeklődésre kifejtette: a sertéspestis elleni harc ezzel, az állomány megsemmisítés és egy türelmi időszak letelte után, újabb szakaszába lépett Bihar megyében, ami tekinthető az állomány visszatelepítésének kezdeteként is. A tárcavezető azonban óvatosságra is intett, tekintettel arra, hogy egy igen alattomos betegségről van szó, ami bármikor újra „robbanhat”. Hozzátette azt is, hogy ő maga igen optimista, hiszen az adott környezetben teljesítettek minden állat-egészségügyi előírást, adva van tehát minden a vírus legyőzéséhez. „Nem állunk meg, a vírus nem győzhet, a halál után mindig egy új élet kezdődik”, fogalmazott Petre Daea. A DSVSA-tól származó információ szerint Bihar megyében 947.620 lejt fizettek ki kártérítésként.

A lapunknak nyilatkozó Barta Béla elmondta még: családjában gyerekkora óta mindig neveltek sertéseket, így el lehet képzelni, mekkora volt elkeseredésük, amikor pusztulni látták állományukat. Ha rajtuk múlik, már korábban is újrakezdték volna, most tehát nagy az örömük, hogy megadatott a lehetőség számukra.

Információnk szerint egy apátkeresztúri gazda is kapott két állatot, továbbá október 15. után további helységekbe is érkeznek „próba-sertések”.

Rencz Csaba