Újra megszervezik a Ki mit tud vetélkedőt

Akt.:
Újra megszervezik a Ki mit tud vetélkedőt
Bihar megyében idén ismét megszervezik a Ki mit tud? elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek részleteiről Czvikker Katalin, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke beszélt.

Az RMDSZ kezdeményezésére először 2003-ban rendezték meg Nagyváradon a Ki mit tud? vetélkedőt. A nagy népszerűségre való tekintettel 2004-ben már egész Bihar megyében meghirdették azt. Czvikker Katalin elmondta, hogy idén hetedik alkalommal rendezik meg a rendezvénysorozatot szeptember 15. és november 30. között, melynek szervezője a Pro Rogériusz kulturális egyesület. A vetélkedő elődöntőit nyolc helyszínen szervezik meg, a középdöntőt és a döntőt Nagyváradon tartják meg, előbbit a Szakszervezetek Művelődési Házában, utóbbit a Szigligeti Színházban.

Népszerű rendezvény

Czvikker Katalin elmondta, hogy a rendezvény sikerességét az is mutatja, hogy Székelyhídon a sportcsarnokot kellett kibérelni a nagyszámú érdeklődő miatt. A zsűri kiválasztásánál igyekeztek nem Bihar megyéből hívni a tagokat. Idén újdonságnak számít, hogy egyéb nemzetiségek produkcióját is várják két alkategóriában tánc (modern, klasszikus) és zene (könnyűzene és komolyzene). Jelentkezni lehet egyéni vagy csoportos produkciókkal, felnőtt (alsó korhatár 14 év, csoport esetében az átlagéletkor nagyobb kell legyen, mint 14 év) és gyermek (felső korhatár 14 év, csoport esetében az átlag kevesebb, mint 14 év) kategóriában: magyar népi hagyományőrző produkciók – néptánc, népdal, népi zene; zenei produkciók – könnyű- és komolyzene; tánc produkciók – klasszikus és modern tánc; magyar irodalom – vers és próza mondás; egyéb nemzetiségek produkciói.

Helyszínek

Az elődöntők nyolc helyszínen zajlanak: Nagyszalonta és vidéke (Árpád, Erdőgyarak, Mezőbaj, Tenke, Gyanta, Mezőbikács, Ant, Bélfenyér) – szeptember 29-én Nagyszalontán 14 órától a Zilahy Lajos Művelődési Házban; Élesd és vidéke (Feketeerdő, Rév, Magyarkakucs, Örvénd, Pusztaújlak, Mezőtelegd, Pósalaka, Mezőtelki) – szeptember 30-án 10 órától Réven a Kultúrotthonban; Székelyhíd és vidéke (Kiskereki, Érkeserű, Asszonyvására, Érköbölkút, Kágya, Csokaly, Hegyközszentmiklós, Érolaszi, Szentjobb, Bihardiószeg) – október 7-én 14 órától Székelyhídon a sportcsarnokban; Nagyvárad vidéke (Bors, Bihar, Paptamási, Biharfélegyháza, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Szalárd, Fugyivásárhely, Köröstarján) – október 13-án 10 órától, a szalárdi kultúrházban; Belényes és vidéke (Kisnyégerfalva, Körösjánosfalva, Belényessonkolyos, Belényesújlak, Magyarremete, Köröstárkány, Várasfenes) – október 20-án 17 órától a magyarremetei kultúrotthonban; Érmihályfalva és vidéke (Érkörtvélyes, Érsemjén, Értarcsa, Szalacs községek) – október 27-én 14 órától az Érmihályfalvi Művelődési Házban; Nagyváradon november 3-án 10 órától a velencei római katolikus kultúrházban; Margitta és vidéke (Micske, Tóti, Monospetri, Érszőllős, Albis, Érbogyoszló, Bályok, Berettyószéplak, Magyarkéc) – november 10-én 10 órától a Margittai Művelődési Házban. A középdöntő november 24-én 10 órától lesz megtartva, míg a döntő november 30-án 17-órától kezdődik.

Nagy Noémi