ERDON Helyi hírek

2007.12.26. 12:52

Éjféli szentmise a nagyváradi Bazilikában

<p><STRONG>Nagyvárad</STRONG>- A hagyományokhoz híven <STRONG>Kristófi János Zsigmond</STRONG> orgonaművész ünnepi hangversenye előzte meg a karácsony éjféli szentmisét. Eközben a hívek sokassága zsúfolásig töltötte a padsorokat, így a később érkezőknek csupán állóhely jutott.</p>

A szentmise az oltár körüli gyertyáknak a betlehemi lánggal történő meggyújtásával kezdődött, az evangélium Szent Lukács könyvéből szólt. Bevezetőjében Tempfli József megyés püspök nemzetiségre, vallásra és nemre való tekintet nélkül köszöntött mindenkit, egyúttal kihangsúlyozva a szeretetteljes gesztusok fontosságát is. Ezt követő szentbeszédében a nagyváradi egyházmegye vezetője arra helyezte a hangsúlyt, hogy mit kell jelentsen számunkra Krisztus. Emlékeztetett: a kortársai közül sokan törvényszegőnek, forradalmárnak, lázítónak, istenkáromlónak vagy gonosztevőnek nevezték Jézust, mely jellemzők a halálos ítélet meghozatalához is elegendők voltak, a jószándékúak pedig úgy tekintettek rá, mint egy reformátorra vagy vallásalapítóra.

Új lehetőség nyílt

A mai vélemények többsége szerint egy gyermekkori mesealak, aki hangulatossá varázsolja az ünnepet, egy kozmikus Mikulás, aki két kézzel osztogatja az ajándékokat, esetleg egy történelmi személy. Téma a művészeknek, de az élet nélküli folyik, pedig ő kéne legyen számunkra a nagy tanító, az életünk iránytűje, a követendő példakép és a legfőbb erőforrás. A Megváltó születése ugyanis magában rejtette az új korszakot, keresztény műveltségünk kezdetét, aki által Isten világossága jelent meg az emberek között. "Betlehemben nemcsak Európa született meg Krisztusban, hanem az egész világ számára nyílt új lehetőség, mert az értelmes ember kereszténnyé lett", fogalmazott a megyés püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!