Járvány

2020.04.26. 08:57

Biztató a vérplazma-terápiával kezelt beteg állapota (videó)

A készleteink jelenleg stabilak, távol állunk az amerikai helyzettől – mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Óriási előrelépés, egyfajta mérföldkő a vérplazma-terápia Magyarországon ezt Müller Cecília, országos tisztifőorvos jelentette ki két nappal ezelőtt, annak kapcsán, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdődött egy súlyos koronavírusos beteg gyógykezelése a már gyógyultak véréből kialakított készítményből. Pontosan hogyan is néz ki ez a speciális vérplazma, többek között erről is kérdezték Dr. Nagy Sándort, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesét a Hír TV a Magyarország élőben extra című műsorában.

Néhány naptól akár hetekig is eltarthat amíg javul egy beteg állapota, akit ezzel a vérplazma-terápiával kezelnek

mondta Dr. Nagy Sándor.

Miután valaki gyógyultnak számít, aki már átesett a koronavírus fertőzésen, de már nem hordozza a vírust, amennyiben hozzájárul ahhoz, hogy vért adjon, komoly segítséget jelent. Egy ilyen eljárás során 400-600 milliliternyi vagyis 3 készítménnyi plazmát tudnak gyűjteni az adott személytől.

Bíznak abban, hogy

aki egyszer adott, később is visszamegy, hiszen nagyon nagy szükség van a megfelelő mennyiségre. Ami a donort illeti, mivel folyadékveszteségről és nem hagyományos véradásról van szó, ezért 3 nap után ismét donorrá válhat.

A beválogatás alap feltétele, hogy az eljárás előtt és után is megvizsgálják a donort. Egy bizonyos szint felett kell lennie a vérplazmájának, mielőtt véradóvá válik. Miután vért adott, újból ellenőrzik ezt a szintet és ez határozza meg, legközelebb adhat-e ismét, illetve mikor.

Az Országos Vérellátó Szolgálat készletei jelenleg stabilak, távol állunk az amerikai helyzettől, ahol a készletek nagyon szűkösek

hangsúlyozta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

A vérkészítmények biztonságosak, mert nem fertőz általa a vírus. Ahol probléma volt, ott a mennyiséggel, pontosabban annak hiányával volt gond, illetve azzal, hogy ne menjen be fertőzött személy, a véradók közé.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában