Újabb történelmi mélyponton a román éves infláció novemberben

Újabb történelmi mélyponton a román éves infláció novemberben
Novemberben 3,44 százalékra mérséklődött Romániában az éves infláció, amely rendszerváltás óta a legalacsonyabbnak számít – derült ki hétfőn a román országos statisztikai intézet (INS) által közölt adatokból.

 

Az eddigi legkisebb értéket szeptemberben regisztrálták, akkor 3,45 százalék volt az éves infláció.

Az éves infláció tekintetében tapasztalt novemberi csökkenés ellenére a tizenegyedik hónapban 0,42 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex. A növekedést főként az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulása okozta.

Az idei év első tizenegy hónapjában 2,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

A román központi bank az idei 4,6 százalékos inflációs előrejelzését 3,3 százalékra csökkentette, a jövő évit pedig 3,5 százalékról 3 százalékra módosította.

Az INS szintén hétfőn tette közzé a román kereskedelmi mérlegre vonatkozó statisztikai adatokat. E szerint az idei év első tíz hónapjában Románia kereskedelmi mérlegének hiánya elérte a 32,28 milliárd lejt (7,68 milliárd euró), ami 155,7 millió lejjel (63,6 millió euróval) kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Októberben a kivitel lejben kifejezve 1,3 százalékkal csökkent (euróban 2,2 százalékkal) szeptemberhez képest. A behozatal 2,2 százalékkal csökkent lejben, míg euróban 3,1 százalékkal.

Címkék: , ,