Újabb szervkivétel Nagyváradon

Illusztráció
Illusztráció
Április 24-én éjszaka a nagyváradi megyei sürgősségi kórházban kolozsvári és bukaresti orvosok vezetésével szervkivételt hajtottak végre egy agyhalott férfi testéből.

 

Az 56 éves Bihar megyei illetőségű férfi közlekedési balesetet szenvedett, melynek nyomán az agyhalál állapotába került. A család beleegyezett abba, hogy a férfi szerveit kivegyék és transzplantációs célra felhasználják. A bukaresti és kolozsvári szakorvosok keddről szervára virradó éjszaka érkeztek Nagyváradra, hogy irányítsák a műtétet, melynek során a veséket és a szaruhártyákat operálták ki és küldték azonnal transzplantációra. Ezzel már tizennégyre emelkedett az idén a Nagyváradon végrehajtott szervkivételi műtétek száma, és ezzel Nagyvárad és Bihar megye vezetőnek számít ebben a tekintetben Romániában, az ország azonban az utolsó előtti helyet foglalja el Európában a transzplantációra felajánlott szervek számát illetően.

Egyébiránt a nagyváradi transzplantációs program koordinátora, dr. Carmen Pantis április 20-23 között részt vett a Rotterdamban megtartott transzplantációs kongresszuson (ELPAT), amelyen az Európai Unió országainak több mint kétszáz szakembere, valamint meghívottak vettek részt az Egyesült Államokból, Kanadából, Kolumbiából, Pakisztánból, a Fülöp Szigetekről és Dél-Afrikából. A kongresszuson Carmen Pantis tájékoztatta a résztvevőket a romániai és a nagyváradi helyzetről, hangsúlyozva azt, hogy 2012-ben 65 donor ajánlotta fel szerveit transzplantációra, közülik huszonegy donor Bihar megyei volt. Az idén már 46 donor ajánlotta fel szerveit, közül tizennégyen voltak váradiak.